Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Gaida zāles veselības aprūpes sistēmas slimībām

Veselības ministrijā top jauns Ārstniecības likums, par ko nozarē strādājošie cer, ka varbūt beidzot tiks rasts risinājums daudzajām šīs sfēras "slimībām", pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pašreizējais Ārstniecības likums ir bezcerīgs – rakstīts pirms teju 20 gadiem, neskaitāmas reizes grozīts, atstājot iespaidu, ka katrs labojis kaut ko, kas ienācis prātā, saka Latvijas ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis. Kā absurds minams kaut vai tas – likumā teikts, ka tā mērķis "ir regulēt sabiedriskās attiecības ārstniecībā, lai nodrošinātu slimību vai traumu kvalificētu profilaksi un diagnostiku, kā arī kvalificētu pacienta ārstēšanu un rehabilitāciju un noteikt īpašus ārstniecības iestāžu saimnieciskās darbības tiesiskā regulējuma noteikumus". Tas ir fundamentāli nepareizi, viņš saka, jo likumam būtu jānosaka ārstniecības, diagnostikas, profilakses un rehabilitācijas process.

Ārstu biedrības prezidents uzskaita arī citas problēmas – likuma izpratnē par pacientu veselību atbild valsts budžets, neproporcionāli liela daļa atvēlēta psihisko slimību ārstēšanas jautājumiem. Pēc viņa teiktā, būtu jāizstrādā divi likumi – Sabiedrības veselības likums un Ārstniecības likums. Tāpat būtu jārada caurspīdīga finansējuma izlietošanas sistēma, precīzi jānosaka, kādas funkcijas un līdz ar to arī kāds finansējums ir dažādām veselības aprūpes iestādēm – universitātes slimnīcām, reģionālajām slimnīcām utt. –, jāstiprina primārā veselības aprūpe.

Vai to visu jaunais likums atrisinās, vēl ir grūti paredzēt, jo šobrīd darbs pie tā tikai sākts. Kā saka Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders, ir "projekta melnraksts". Jaunajā likumprojektā plānots piedāvāt arī veselības finansēšanas modeli, taču par to pagaidām Veselības ministrijas pārstāvji klusē.

Visu rakstu lasiet 26. janvāra laikrakstā Dienas Bizness!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas