Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Gaidāma karsta valdības sēde par lētāko zāļu pirmreizēju izrakstīšanu pacientam

Paredzams, ka uz šodienu pārceltā valdības sēde varētu būt diezgan plaši apmeklēta un tās gaisotne var iesilt - ministri skatīs Veselības ministrijas (VM) sagatavotos grozījumus, kas paredz obligātu prasību pirmoreiz pacientam izsniegt lētākās zāles. Pret šīm izmaiņām iebilst vairākas nevalstiskās organizācijas. Uz sēdi pieteikušies farmācijas kompāniju, mediķu un pacientu pārstāvji.

Grozījumu mērķis ir panākt, lai ārsti vairāk izvēlētos medikamentus, kas ir izmaksu efektīvi, un lai pacienti ārstētos nepārmaksājot, saka veselības ministrs Juris Bārzdiņš (ZZS) un uzsver, ka līdzīga prakse ir daudzviet Eiropā. Grozījumi paredz, ka no 1. janvāra ārsts pacientam, kurš kompensējamās zāles saskaņā ar konstatēto diagnozi saņems pirmo reizi, vispirms izrakstīs nepieciešamo zāļu starptautisko ķīmisko nosaukumu, nevis konkrētu zāļu formas nosaukumu, un aptiekā pacientam izsniegs lētāko šā ķīmiskā nosaukuma medikamentu. Ja, lietojot lētākās zāles, atklāsies blakusparādības, ārsts varēs izrakstīt citas - nākamās lētākās. Par blakusparādībām ārstam būs jāziņo Zāļu valsts aģentūrai. Ja pacients pats izvēlēsies lietot dārgākas zāles, viņam nāksies maksāt pilnu cenu. Uz esošajiem kompensējamo zāļu lietotājiem izmaiņas neattieksies. Pērn Latvijā pacienti pārmaksājuši deviņus miljonus latu, neiegādājoties lētākās zāles. Visdrīzāk tā noticis tāpēc, ka ārsti izrakstījuši dārgās zāles, nevis pacienti kļuvuši turīgi.

«Tiek ierobežotas ārsta kā radošas profesijas pārstāvja iespējas pacientam izrakstīt no ārsta viedokļa labākās zāles,» norāda Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) viceprezidents Māris Pļaviņš un piebilst - jau iepriekš bijuši gadījumi, kad šaubīgi lēmumi valdībā tiek iesniegti tieši pēdējās sēdēs. J. Bārzdiņš atgādina - jau šīs valdības deklarācijā bija teikts, ka valdība apņēmusies ierobežot medikamentu cenu kāpumu, ierobežot farmācijas industrijas ietekmi uz ārstiem.

Pacientus pārstāvošās organizācijas Sustento pārstāve Iveta Neimane saka: «Saskatām zemūdens akmeņus. Var gadīties, ka ārsts teiks pacientam, ka var izrakstīt tikai lētākās zāles, bet iesaka citas. Un pacients tās pirks par pilnu cenu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas