Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Gāzes termināļa projektam, visticamāk, rekomendē Rīgu

Sašķidrinātās gāzes terminālis (SGT) jābūvē Rīgā - visticamāk, šādu rekomendāciju sniedz britu konsultanti, ko SGT izpētes projektā bija piesaistījis Latvenergo. Neoficiāla informācija, kas ir Dienas rīcībā, liecina, ka britu konsultantu konsorcijs Energy Contract Company un GL Noble Denton rekomendē Baltijas valstīm vienoties par vienu SGT būves projektu, bet termināļa vietas izvēli būtiski ietekmē saikne ar gāzes krātuvi.

Šāda krātuve atrodas Inčukalnā, un tieši gāzes infrastruktūra līdz šim bijis politiķu un enerģētikas ekspertu būtiskākais arguments par labu SGT būvei Latvijā. Par iespējamo SGT izveides laiku patlaban tiek minēts 2016. gads, konsultantu ieteikums ir SGT projektu skatīt kontekstā ar gaidāmajiem liberalizācijas pasākumiem gāzes tirgū Baltijā.

Latvija, Lietuva un Igaunija jau ilgstoši nevar vienoties par SGT būves vietu - katra valsts līdz šim paudusi gatavību termināli būvēt pie sevis. Eiropas Komisija (EK) ir gatava aptuveni 500 miljonus eiro vērto SGT līdzfinansēt, taču atbalstīs tikai vienu projektu Baltijā. EK devusi laiku Baltijas valstīm par termināļa vietu vienoties līdz gada beigām. Lai skatītu vairākus Baltijā aktuālus enerģētikas projektus vienlaikus, ekonomikas ministrs Artis Kampars šonedēļ vērsīsies pie saviem kolēģiem Lietuvā un Igaunijā ar aicinājumu «sēsties pie sarunu galda». «Baltijas valstīm beidzot būtu jāvienojas par vienotu enerģētikas stratēģiju,» Dienai teica A.Kampars.

Vēstulē, ko Igaunijas un Lietuvas atbildīgajām ministrijām gatavojas sūtīt Latvijas Ekonomikas ministrija, varētu tikt iekļauta arī norāde par vairākiem patlaban aktuāliem enerģētikas projektiem, kur vajadzīga triju Baltijas valstu vienošanās. Lietuvai aktuāla ir atomelektrostacijas (AES) būve Visaginā, kur Latvija, Igaunija un Polija solījušas piedalīties ar līdzfinansējumu. Savukārt Igauniju varētu interesēt baltiešu atbalsts jautājumā par īpaša režīma noteikšanu elektroenerģijai, kas ieplūst no valstīm ārpus ES.

Tikmēr Baltijas asamblejas pārstāvji no trim Baltijas valstīm jau vērsušies pie A. Kampara, Lietuvas enerģētikas ministra Arvīda Sekmoka un Igaunijas ekonomikas ministra Juhana Parta ar ierosinājumiem sagatavot vienotu Baltijas valstu enerģētikas stratēģiju, ko akceptētu visu trīs valstu parlamenti; pēc iespējas ātrāk vienoties par SGT būvi vienā no Baltijas valstīm; turpināt attīstīt Visaginas AES projektu; turpināt attīstīt projektus atjaunojamās enerģijas jomā; aktīvi pārstāvēt Baltijas valstu intereses ES līmenī. Vēstulē, kas adresēta ministriem, norādīts uz nepieciešamību dažādot Baltijas valstu enerģijas avotus, arī attīstīt reģionālu gāzes tirgu ar iespēju patērētājiem izvēlēties gāzes piegādātāju.

A/s Latvijas gāze valdes priekšsēdētāja vietnieks Jorgs Tumats intervijā Latvijas Avīzē jūnija vidū atzina, ka «energoapgādes diversifikācija valstīm ir nepieciešama, to saprot visi. Latvijas gāze būs elastīga, taču vajadzīgas konsultācijas ar iesaistītajām pusēm».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas