Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Gripa palikusi otrajā plānā

Ieviestie higiēnas un fiziskās distancēšanās pasākumi ierobežo vīrusus.

Šajā gadalaikā līdz šim ierasti bija runāt par saslimstību ar gripu. Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas reģiona gripas uzraudzības tīkla sagatavotā informācija liecina, ka gripas izplatība mazinājusies un hospitalizēti vienīgi pāris pacientu ar laboratoriski apstiprinātu gripu.

Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) apliecina, ka ģimenes ārsti Rīgā, Jūrmalā, Daugavpilī un Gulbenē ziņojuši tikai par retiem gripas gadījumiem kopš sezonas sākuma. Vidējā intensitāte Latvijā – 2,3 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Februāra vidū pacientu vēršanās ģimenes ārstu praksēs ar citu akūtu augšējo elpceļu infekcijām bijis 628,3 gadījumos uz 100 000 iedzīvotāju, pneimoniju – 22,5 gadījumos uz 100 000 iedzīvotāju. Par stacionētiem pacientiem saistībā ar gripas infekciju slimnīcas nav ziņojušas, norāda SPKC Komunikācijas nodaļā.

Slimnīcās nonāk reti

Pērn novembrī un decembrī ziņots par diviem stacionētiem gripas pacientiem Rīgas slimnīcā, bet pagājušajā – 2019.–2020. gada – sezonā kopā stacionēti 1249 pacienti ar diagnozi gripa un 239 pacienti ar diagnozi gripas izraisīta pneimonija.

Gripa patlaban ir atkāpusies, bet SPKC epidemioloģe Raina Nikiforova Dienai skaidro, ka Latvijā tāpat kā citur pasaulē gripas aktivitāte joprojām saglabājas starpsezonu līmenī. Kopš sezonas sākuma laboratoriski nav apstiprināts neviens gripas gadījums. Eiropas reģiona valstīs tiek reģistrēti sporādiskie gripas gadījumi.

"Pasaules Veselības organizācija vērš uzmanību, ka pašreizējie gripas uzraudzības dati jāinterpretē piesardzīgi, jo notiekošā Covid-19 pandēmija dažādos apmēros ir ietekmējusi pacientu iestāžu apmeklējumu, ārstniecības personāla darbu, kā arī testēšanas prioritātes un iespējas. Ieviestie higiēnas un fiziskās distancēšanās pasākumi Covid-19 vīrusa izplatības ierobežošanai, visticamāk, ietekmējuši arī gripas vīrusu izplatīšanos," stāsta R. Nikiforova.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Infektoloģijas centra laboratorijā kopš sezonas sākuma klīniskajos paraugos gripas vīrusi nav noteikti. Joprojām aktuāla ir saslimšana ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām (AAEI) – februārī ambulatorajās ārstniecības iestādēs ārsta palīdzību meklējuši 558 pacienti jeb 628,3 gadījumos uz 100 000 iedzīvotāju. Ģimenes ārstu praksēs vēršanās saistībā ar AAEI šajā sezonā ir zemāka nekā citus gadus.

Augstākā saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām tāpat kā iepriekšējās sezonās tiek novērota bērniem. Tomēr, kā secina SPKC speciālisti, pēdējo nedēļu laikā, kad skolās bija brīvdienas un mācības notika attālināti, saslimstība bērniem ievērojami samazinājusies.

Ar pneimoniju ambulatorajās iestādēs vērsušies 20 pacientu jeb 22,5 gadījumos uz 100 000 iedzīvotāju. Arī ģimenes ārstu praksēs pneimoniju gadījumu ir krietni mazāk, īpaši bērnu vecuma grupās.

Galvenie izplatītāji – bērni

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja un infektoloģe Dace Zavadska norāda, ka bērni ir galvenie gripas izplatītāji un slimības gaita bieži ir ļoti smaga. Vislielākie uzliesmojumi parasti notiek izglītības iestādēs, jo saslimst gan bērni, gan skolotāji.

Patlaban situācija saistībā ar gripas izplatību ir uzlabojusies. Iespējamais iemesls – izglītības iestādēs mācības ilgstoši notiek attālināti un nebija iespējas citam citu inficēt. Taču, mācībām atsākoties klātienē, statistikas dati var mainīties, atzīst infektoloģe.

Jāpiebilst, ka no 2020. gada oktobra beigām attālināti mācās 7.–12. klašu un no 7. decembra 5.–6. klašu skolēni. Pirmsskolas izglītības iestādes 2021. gada februārī apmeklēja 67,1% bērnu.

Pērn novembrī un decembrī divi hospitalizētie gripas pacienti bija 0–4 gadu vecuma grupā. Savukārt iepriekšējā sezonā 57% stacionēto pacientu ar diagnozi gripa bija bērni 0–4 gadu un 5–14 gadu vecumā, bet 10% – pacienti virs 65 gadiem.

Kopš šīs gripas sezonas sākuma par stacionētiem pacientiem ar gripas pneimoniju slimnīcas nav ziņojušas. Salīdzinājumam, 2019.–2020. gada sezonā 43% ar šādu diagnozi stacionēto pacientu bija 15–64 gadu vecuma grupā, 29% – virs 65 gadiem un 28% – bērni vecumā līdz 14 gadiem.

Šosezon ziņojumi par nāves gadījumiem pacientiem ar apstiprinātu gripas infekciju nav saņemti, toties iepriekšējos gados tie bija vairāki desmiti.

Visā pasaulē, neskatoties uz testējamo paraugu skaita pieaugumu atsevišķās valstīs, gripas aktivitāte saglabājās zemākā līmenī, nekā tika sagaidīts šā gada laikā. Covid-19 pandēmijas laikā PVO mudina valstis turpināt regulāru gripas uzraudzību, pārbaudot paraugus no gripas uzraudzības punktiem gripas un SARS-CoV-2 vīrusu noteikšanai un savlaicīgi sniegt epidemioloģisko un laboratorijas informāciju izveidotajām reģionālo tīklu platformām.

R. Nikiforova norāda, ka 2020.–2021. gada sezonā monitoringā iesaistītas 57 ģimenes ārstu prakses no desmit administratīvajām teritorijām. Lai novērtētu izglītības iestāžu apmeklējumu, šajā sezonā monitoringā iesaistītas 30 vispārējās izglītības iestādes ar kopējo reģistrēto skolēnu skaitu 20 129 un 33 pirmsskolas izglītības iestādes ar reģistrēto bērnu skaitu 252. Izglītības iestādes sniedz iknedēļas datus par skolēnu un bērnu apmeklējumu skaitu ceturtdienās.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas