Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ideju pārcelt Kultūras ministriju uz Cēsīm neuzņem ar sajūsmu

Spēcīgs impulss reģionu attīstībai un "miglas pūšana acīs" - tik dažādi ir viedokļi par Cēsu mēra Jāņa Rozenberga (Vienotība) ierosinājumu Kultūras ministriju (KM) pārcelt uz Cēsīm. Ideju pilnībā atbalsta Vides un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Romāns Naudiņš (NA), taču skeptiski vērtē Dienas aptaujātie valsts pārvaldes eksperti, saucot to par simbolisku žestu bez ekonomiska pamatojuma.

Gan Rozenbergs, gan Naudiņš atsaucas uz Igaunijas pieredzi, kur Izglītības un zinātnes ministrija atrodas nevis Tallinā, bet gan Tartu.

KM pārstāve Dagnija Grīnfelde uzsver, ka pagaidām ar ministriju par to neviens nav runājis: "Mums par šīs ieceres praktisko izpildījumu nav nekādas informācijas. Vienīgais, ko es varu teikt - ministres darba kalendārā katru dienu ir vairākas tikšanās un sanāksmes, kas notiek tieši Rīgā. Jāņem arī vērā, ka visi nacionālas nozīmes kultūras objekti atrodas galvaspilsētā."

Cēsu pašvaldības priekšsēdētājs Rozenbergs savu priekšlikumu skaidro ar to, ka Cēsis jau vēsturiski bijusi kultūras pilsēta un KM pārcelšana dotu spēcīgu impulsu pilsētas tālākajai attīstībai. "Pašvaldībai tas būtu liels ieguvums, tajā skaitā arī finansiālajā ziņā. Cēsīs koncentrētos kultūras jomas speciālisti, notiktu semināri, konferences. Šie cilvēki izmantotu pilsētas infrastruktūru, pakalpojumus, tādējādi papildinot tās budžetu."

Mērs ir arī pārliecināts, ka trīs mēnešos būtu iespējams nodrošināt papildu vietas bērnudārzos, ja atsevišķi ministrijas darbinieki ar ģimenēm gribētu pārcelties uz Cēsīm, tāpat pašvaldībai esot arī savs dzīvokļu fonds.

Valsts pārvaldes eksperti gan ideju vērtē kā neizdevušos, jo tā palielina izmaksas, apgrūtina darbu un arī cerētais ieguvums nav liels. Valsts kancelejas direktores vietniece Eva Upīte to dēvē par simbolisku žestu bez ekonomiska pamatojuma. "Tā ir politiska izšķiršanās, jo piedāvātais variants noteikti izmaksās dārgāk. Šādam lēmumam nav nekādas saistības ar valsts pārvaldes efektivitāti."

Upīte arī stāsta, ka Igaunijas gadījumā, kur Izglītības ministrija atrodas Tartu, ministrs strādā Tallinā un tikai divas reizes nedēļā izbrauc uz Tartu. Faktiski ministrija ir sadalīta divās daļās: Tallinā un Tartu, kas no izmaksu viedokļa nav pats lētākais variants. "Nīderlandē visas ministrijas atrodas Hāgā, turklāt vienā milzīgā ēkā, ar vienotām atbalsta funkcijām. Šāda centralizācija noteikti valsts pārvaldi padara lētāku."

Plašāk lasiet Rūtas Kesneres rakstā Reģiona attīstība vai neprāts otrdienas, 11.februāra, laikraksta Diena 8.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas