Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Igaunijā sāk kriminālizmeklēšanu par pūļa finansēšanas platformu ar saknēm Latvijā

Igaunijā ir sākta kriminālizmeklēšana par, iespējams, krāpniecisku un pašlaik bankrotējušu pūļa finansēšanas platformu Envestio, kurai pēdas ved uz Latviju, vēsta telekanāla 3 raidījums Nekā personīga.

Pūļa finansēšanas jomu Eiropā rūpīgi neviens neuzrauga, turklāt Igaunijai šajā jomā esot viena no liberālākajām pieejām. Pēc dažādām aplēsēm Envestio izdevies savākt ap 30 miljonus eiro, un tagad tiesībsargi skaidro, kas īsti noticis un vai nauda nozagta. Noguldītāji kompānijā bijuši no visas Eiropas, bet īpašnieki un valde - no Igaunijas un Latvijas.

"Mēs esam saņēmuši daudz sūdzību no cilvēkiem, kuri ir ieguldījuši kolektīvās finansēšanas platformā Envestio. Lielākā daļa sūdzību ir no cilvēkiem ārpus Igaunijas. (...) Svarīgi ir identificēt cilvēkus, kas saistīti ar šo uzņēmumu, un noteikt, vai noziegums izdarīts Igaunijā vai citur. Šī ir izmeklēšana, kurā piedalās daudzas puses, un mēs sadarbosimies arī starptautiskā līmenī," sacījis Igaunijas Centrālās kriminālpolicijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas biroja vadītājs Leho Laurs. Centrālais jautājums šajā lietā ir - vai investori naudu pazaudēja, jo tas saistīts ar investīciju risku, vai arī tā ir bijusi krāpšana.

Envestio bijis birojs Berga bazārā, kur strādājis firmas īpašnieks un dibinātājs Jevgenijs Kukins, atbildīgais par IT Valentīns Kisels un firmas publiskā seja, uzņēmēja Liene Meldere, kura skaitījusies investīciju un attīstības padomnieks un atbildīga par kompānijas tēlu.

Viens no galvenajiem Envestio cilvēkiem Kukins kā savu dzīvesvietas adresi norādījis sev piederošo dzīvokli Purvciemā, bet tur mītošā sieviete apgalvojusi, ka Kukins te neesot sastopams. Savukārt Kisels nekādus komentārus par Envestio darbību sniegt nav vēlējies.

Īsi pirms Envestio platforma sabruka, cilvēkus no Latvijas un Igaunijas amatos nomainījis kāds Novosibirskā dzimis, bet Vācijā dzīvojošs Arkādijs Ganzins, kuram Kukins novembra beigās nodeva īpašumā arī savu citu firmu Marlin Invest.

Savukārt valdē nonācis cits vācietis - Eduards Ritsmans.

Viens no Igaunijā nogrimušās finanšu platformas finansētajiem projektiem bija RTU piederošo ekskluzīvā vietā pašā Ķīšezera krastā esošo kopmītņu ēku renovācija. Tās iznomāt uz 25 gadiem bija izdevies uzņēmējam Sergejam Sergejevam. Viņa un sievas Madaras Butleres firma pieteikusies pūļa platformā Envestio.

Sergejevs pats bijis tas, kurš  izveidoja pirmsākumus pūļa finansēšanas platformai un Kukinam pārdeva tās sofware kodu.

Latvijas policija saistībā ar notikušo Igaunijā nav uzsākusi izmeklēšanu - ja būšot nepieciešams, Valsts policija igauņu kolēģiem sola sniegt atbalstu.

 

Top komentāri

hmm
h
"Igaunijai šajā jomā esot viena no liberālākajām pieejām" - un pēc tam brīnās. Starp citu, interesanti būtu zināt, vai e-vēlēšanu rezultāti Igaunijā atbilsts igauņu tautas balsojumam. Nevienā citā valstī tādas nerīko, jo tehniski nav iespējams nodrošināt šādu vēlēšanu drošību.
Scorseze>hmm
S
Par vēlēšanām internetā tu būsi samelojies, jo piemēram, Šveicē šāda sistēma darbojas jau sen un valstij svarīgi jautājumi tādā veidā tiek izlemti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas