Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Izmantojot Lattelecom un WhatsApp vārdu, izplatīti viltus paziņojumi par laimestu loterijā

Izmantojot telekomunikāciju operatora Lattelecom un viedtālruņu īsziņu apmaiņas rīka WhatsApp vārdu, izplatīti viltus paziņojumi par laimestu loterijā, teikts informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas Cert.lv ziņās par IT drošības incidentiem.

Kā aģentūrai LETA sacīja Cert.lv pārstāve Svetlana Amberga, paziņojumu saņēmuši tie WhatsApp lietotāji, kas lieto Lattelecom interneta tīklu. "Paziņojumā bija teikts, ka esat laimējuši loterijā un varat izvēlēties, ko tālāk darīt. Ticamības nolūkos izmantoti abi vārdi - gan Lattelecom, gan WhatsApp," skaidroja Amberga, piebilstot, ka līdzīgus paziņojumus var izplatīt arī citu interneta pakalpojumu sniedzēju vārdā.

Viņa norādīja, ka viltus akcijas izplatības mērogs nav zināms.

Pie citām ar IT drošību saistītām aktualitātēm Cert.lv min jauna šifrējošā datorvīrusa kampaņu Locky. Kā skaidroja Amberga, Locky ir jauns veids, kā kaitīgā programmatūra tiek izplatīta. "Ja agrāk sūtīja izpildāmos ".exe" failus, tad tagad kaitīgā programma iekļauta pašā Word dokumentā, cilvēkam tikai jāiespējo Macros papildfunkcionalitēte."

Kad tas izdarīts, Locky nošifrē failus un piedāvā tos atšifrēt, Bitcoin kriptovalūtā samaksājot summu, kas tuva 200 eiro.

Tāpat Cert.lv konstatējis kādas pašvaldības iestādes mājaslapā paslēptu trojāni.

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija Cert.lv ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un .lv domēna vārdu zonā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas