Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Jaunzemi rotē uz citu amatu

Ir uzsākta procedūra, lai no amata atstādināto Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektori Ievu Jaunzemi pārceltu citā amatā – Finanšu ministrijā (FM). Šādu portāla diena.lv rīcībā nonākušo neoficiālo informāciju apstiprināja FM Komunikācijas departamenta direktors Aleksis Jarockis.

Lai veicinātu Latvijas tautsaimniecības izaugsmi, nepieciešams ierobežot ēnu ekonomiku. (Tas definēts jaunās valdības deklarācijas izstrādes procesā kā arī diskutēts 2022.gada 27.jūlija NTSP budžeta un nodokļu politikas apakšpadomes sēdē.). Sekmīgai ēnu ekonomikas ierobežošanai būtiska ir efektīva institūciju sadarbība. Valsts interesēs ir nekavējoties jāķeras pie jaunā Ēnu ekonomikas plāna 2023.-2025. gadam izstrādes. Plāna izstrādei vajadzīga plaša starpinstitūciju koordinācija un institūciju atbalsts plāna efektīvai pārraudzībai un īstenošanai, norāda A. Jarockis.

“Patlaban Ēnu ekonomikas ierobežošanas koordinācijas departamenta direktora amats Finanšu ministrijā ir vakants. Valsts pārvaldes iekārtas likums valsts paredz pārvaldi organizēt efektīvi, tādēļ, lai tūlīt uzsāktu darbu pie ēnu ekonomikas ierobežošanas pasākumu praktiskas iedzīvināšanas un koordinācijas, un nekavējoties nodrošinātu pilnvērtīgu departamenta darbu, tiek veiktas nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu Ievas Jaunzemes pārcelšanu Finanšu ministrijas Ēnu ekonomikas ierobežošanas koordinācijas departamenta direktora amatā,” skaidroja FM pārstāvis.

I. Jaunzemes zināšanas un prasmes - 26 gadu darba pieredze valsts pārvaldē, nevalstiskajā sektorā un labas kompetences stratēģisku jautājumu risināšanā un koordinācijā atbilst Ēnu ekonomikas ierobežošanas koordinācijas departamenta direktora amata pienākumu izpildei. Arī I. Jaunzemes praktiskā darba pieredze Valsts ieņēmumu dienestā, īstenojot atsevišķus ēnu ekonomikas ierobežošanas uzdevumus, ir atbilstoša departamenta direktora pienākumu veikšanai un var būt lietderīga ēnu ekonomikas mazināšanas politikas pilnveidošanas jomā, norādīja A. Jarockis.

“Saskaņā ar tiesību aktos noteikto kārtību, par pārcelšanu informācija viedokļa sniegšanai ir nosūtīta ierēdnim un attiecīgi pēc viedokļa saņemšanas tas tiks izvērtēts un  atbilstoši tiks pieņemts lēmums par turpmāko rīcību. Lēmumu par ierēdņa pārcelšanu pieņem valdība,” viņš piebilda.

Diena.lv jau vēstīja, ka septembra vidū pēc kārtējā korupcijas skandāla Valsts ieņēmumu dienestā finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) nolēma atstādināt no amata VID ģenerāldirektori Ievu Jaunzemi.

Korupcijas skandāls izcēlās, kad Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturēja ietekmīgas VID amatpersonas par mēģinājumu izspiest 100 000 eiro kukuli no kokrūpnieka, SIA Stiga RM īpašnieka Andra Ramoliņa. Pateicoties tam gaismā nāca arī informācija, ka šis kriminālprocess, par kura “sakārtošanu” no uzņēmēja pieprasīts kukulis, bijis pasūtījums kāda biznesa konkurenta interesēs, un tā ierosināšanu panākuši kādi vārdos nenosaukti valdības partnera Attīstībai/Par! (A/PAR) politiķi.

I. Jaunzemi VID ģenerāldirektores amatā pašreizējā valdība apstiprināja 2019. gada februārī, lai gan izraudzīta šim amatam viņa bija jau vēl iepriekšējās valdības laikā. Par spīti tam, ka formāli saskaņā ar likumu viņu apstiprināšanai virzīja JV finanšu ministrs, politiskajās aprindās I. Jaunzeme tika uzskatīta kā kandidāte ar A/PAR politisko aizmuguri, un viņas apstiprināšanu atviegloja gan JV tā brīža vājums, gan mēģinājums rast visiem pieņemamu kompromisu.

pievienotas pēdējās trīs rindkopas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas