Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Jūrmalas mērs: Etniskā spriedze ir radīta mākslīgi

Arī tajās pašvaldībās, kurās ir liels cittautiešu īpatsvars, domju priekšsēdētāji nav izjutuši etnisko spriedzi, raksta laikraksts Diena.

"Spriedze ir radīta mākslīgi un augšā, kas nāk par labu abiem politiskajiem spārniem, bet ne sabiedrībai. Tāda situācija ir bīstama," norāda  Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis. Viņš ir pārliecināts, ka Latvijā ir jābūt vienai valsts valodai - latviešu valodai, un ies uz referendumu, aicinot arī citus izmantot šo demokrātisko iespēju izteikt savu viedokli.

Ciblas novadā ir 3280 iedzīvotāju, bet tikai 54 parakstījušies par Satversmes grozījumiem, stāsta J. Dombrovskis, kura atbilde uz jautājumu par rīcību referenduma dienā bija ļoti skaidra: «Noteikti iešu, jo kopš neatkarības atjaunošanas tāda situācija vēl nav bijusi, ka tiek apdraudēta latviešu valoda.» J. Dombrovskis aicinās arī citus piedalīties tautas nobalsošanā.

Bez šaubīšanās uz referendumu ies arī Jēkabpils mērs Leonīds Salcēvičs, jo «tauta pastāv tik ilgi, cik ilgi pastāv tās valoda». Vaicāts par noskaņojumu pilsētā, domes priekšsēdis atbildēja: «Jēkabpilī ir ļoti mierīgi. Mēs visi labi sadzīvojam. Mums nav ne osipoviešu, ne kādu melno spēku.»

Bez šaubīšanās 18. februārī uz tautas nobalsošanu par Satversmes grozījumiem, kas paredz krievu valodai otras valsts valodas statusu, dosies gandrīz visi Dienas aptaujātie pašvaldību vadītāji, lai nobalsotu pret aicinājumu noteikt otras valsts valodas statusu krievu valodai.

Ierosinātās izmaiņas pamatlikumā savukārt atbalstīs vairāki  Saskaņas centra vietējie līderi, no kuriem vairāki, kā Rīgas mērs  Nils Ušakovs, Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs, arī parakstījās par Satversmes grozījumu ierosināšanu. Tos atbalsta arī Zilupes novada domes priekšsēdis Oļegs Agafonovs, vairāki viņa kolēģi Daugavpilī un vēl dažās pašvaldībās.

Visu rakstu lasi ceturtdienas laikrakstā Diena vai sadaļā ŠODIEN LAIKRAKSTĀ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ZM 2025.gada budžeta apmērs ir 875 miljoni eiro

Zemkopības ministrijā (ZM) 2025.gada budžeta apmērs ir 874,898 miljoni eiro, tostarp 716,653 miljoni eiro būs paredzēti ES politikas instrumentu īstenošanai un citiem ārvalstu līdzfinan...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas