Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Kalniete: Eiropas Lauksaimniecības budžeta priekšlikums ir netaisnīgs un nepieņemams

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien publicējusi priekšlikumu Eiropas Savienības budžetam pēc 2013. gada. Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (Vienotība) uzskata, ka EK priekšlikums ir netaisnīgs un nepieņemams.

Saskaņā ar EK priekšlikumu Latvijas zemnieki, kuri šobrīd saņem mazāk par trešdaļu no Eiropas vidējā atbalsta, tikai 2020. gadā saņemtu aptuveni pusi no vidējā maksājumu lieluma starp dalībvalstīm.

Sandra Kalniete: "Komisijas priekšlikums ignorē Eiropas pilsoņu gribu un EP viedokli, kura pieņemtajos dokumentos mēs atkārtoti esam pieprasījuši vistuvākajā nākotnē padarīt ES lauksaimniecības politiku taisnīgu. Mūsu priekšlikumi konkrēti paredzēja noteikt minimālo atbalsta līmeni, kas būtu garantēts visu valstu zemniekiem  vismaz 70-80%  līmenī no ES vidējā. Mēs uzsvērām, ka pārejas periods no pašreizējās netaisnīgās sistēmas nedrīkst būt nesaprātīgi ilgs. Savukārt Komisijas priekšlikumā taisnīguma izpratne ir tāda, kas nozīmētu, ka vesela paaudze Latvijas zemnieku pēc pievienošanās Eiropas Savienībai dzīvotu negodīgas konkurences apstākļos. Protams, Komisija piedāvā Latvijas zemniekiem tiešos maksājumus palielināt par 50 eiro (no 94 uz 144 eiro par hektāru), bet Latvijas zemnieku lielākā problēma nav maksājumu absolūtais līmenis, bet gan tas, ka viņu konkurētspēju mazina netaisnīgie un daudz lielākie maksājumi citu valstu  ražotājiem. Saskaņā ar Komisijas  priekšlikumu Latvijas zemnieki vēl 2020. gadā saņems 52% no ES vidēja atbalsta, bet, piemērām, Nīderlandes zemnieki saņemtu gandrīz trīsreiz vairāk - 142% no ES vidējā atbalsta. Komisija piedāvā trešdaļu pīrāga desmit gadu laikā aizstāt ar pusi pīrāga un sauc to par lielāku vienlīdzību!"

Deputāte uzsver, ka darīs visu EP, lai šāds EK priekšlikums EP atbalstu nesaņemtu un tas tiktu pienācīgi pārveidots. "Es esmu pārliecināta, ka Latvijas valdībai sadarbībā ar kaimiņvalstīm ir jādara viss, lai nepieļautu šādu netaisnību," uzskata S. Kalniete.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas