Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kalvāns: IZM piedāvājums par pedagogu slodžu balansēšanu neatrisinās strīdu ar LIZDA

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvājums par pedagogu slodžu balansēšanu neatrisinās strīdu ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību (LIZDA), un ir jāmeklē citi risinājumi, šādu vērtējumu aģentūrai LETA izteica Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas (LIVA) prezidents, Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors Rūdolfs Kalvāns (NA).

LIZDA un IZM ilgstoši ir atšķirīgi redzējumi par pedagogu slodžu balansēšanu. Ministrijas vadības ieskatā, konflikts radies, jo atšķiras redzējums par nākošajiem veicamajiem darbiem. Tikmēr LIZDA skatījumā, piedāvājums daļai pedagogu grupai ir sliktāks nekā pedagoga streika sarunās izteiktais. Kritiku izpelnījies arī priekšlikums par slodžu balansēšanu pedagogiem vienoties ar pašvaldību vai darba devēju. Slodžu sadalījuma noteikšana nacionālā līmenī bijusi viena no streika prasībām.

LIZDA daudz kam ir ar mieru piekāpties, taču arī IZM būtu jāsper "taktisks solis" atpakaļ un jāizvēlas slodzes sadalījumu "60:40", uzskata Kalvāns. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības pedagogu darba slodzes sadalījums ir "65:35" - līdz 65% darba slodze nedēļā mācību stundu vadīšanai, bet citiem pienākumiem ne mazāk kā 35% no kopējās darba slodzes nedēļā.

LIVA atbalsta IZM piedāvājumu pāriet uz 40 stundu nedēļu kā pilnu pedagogu darba slodzi. No tām 24 stundām skolotājs veltītu kontaktstundām, bet 16 stundas atstātu citiem pienākumiem. Šādu sadalījumu būtu jāizmanto, aprēķinot valsts budžeta finansējumu, piedāvā Kalvāns. Savukārt direktori paši vienotos ar skolotāju, ja vajadzētu palielināt kontaktstundu skaitu.

Vienlaikus skolu direktori nepiekrīt IZM iecerei noteikt maksimālo stundu skaitu vispārējās izglītības, profesionālās izglītības un speciālās izglītības skolotājiem - tam jāpaliek direktora pārziņā. Kalvāns noliedz, ka izglītības iestāžu vadītāji izmanto ļaunprātīgi savas pilnvaras. "Nevar mest ēnu pār visiem direktoriem. Direktori arī grib balansēt slodzes," viņš uzsvēra. Maksimālo stundu skaitu neļauj noteikt arī Darba likums, kas paredz, ka darba ņēmējs var vienoties ar darba devēju par slodzi.

Izglītības iestāžu vadītāji nesaprot, kāpēc nepieciešams "konvertēt vai citādā veidā manipulēt" ar mācību jeb 40 minūšu stundām un astronomiskajām jeb 60 minūšu stundām. Kalvāns aicina palikt pie esošās sistēmas, ka kontaktstunda ir mācību stunda jeb 40 minūtes, kas ir ekvivalents izpratnei par 60 minūšu stundu.

"Ministrija gribēja jauno modeli vienkāršāku un saprotamu, bet tagad mēs šausmīgi putrojamies," vērtē Kalvāns.

Viņš norāda, ka nav līdz galam skaidrs arī, vai IZM piekrīt pirmsskolās aprēķināt budžetu uz divām pilnām pirmsskolas skolotāja slodzēm.

Iepriekš ziņots, ka IZM cer jaunos pedagogu slodžu balansēšanas principus apstiprināt valdībā līdz nākamajam gadam. Šobrīd IZM gaida no LPS un KM priekšlikumus, pēc tam grozījumus nodos publiskai apspriešanai. Tikmēr LIZDA jau paziņojusi, ka tā nesaskaņos IZM piedāvājumu.

Kalvāns prognozē, ka saskaņošanas laikā tiks sniegti pietiekami daudz priekšlikumi, un IZM būs jāizvēlas, kurus no tiem ņemt vērā. Ja sociālie partneri nesaskaņos IZM piedāvājumu, tā būs valdības politiska izšķiršanās, vai virzīties tālāk par spīti tam, izteicās LIVA prezidents.

Sadarbības partneri šobrīd gaida jaunā modeļa aprēķinus. Ja IZM piekāpsies, "vilciens izkustēsies un aizies," pārliecināts Kalvāns.

LETA jau vēstīja, ka LIZDA un IZM par slodžu sabalansēšanas modeli bija jāvienojas jau pērnā gada maijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas