Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Kandidāts, kuru nesaprata

Latvijas Reģionu apvienības (LRA) līdera Mārtiņa Bondara kampaņa Valsts prezidenta vēlēšanās ir viens no iemesliem, kāpēc Māris Kučinskis (ZZS) nesteigtu atbalstīt tautas vēlēta prezidenta ideju. Kad viņš aizbraucis pie radiem uz laukiem, nācies skaidroties, kāpēc deputāti nevēlas augsto amatu uzticēt Bondaram, kurš esot tik stalts, labi izskatoties un spoži runājot.

"Man bija grūti pārliecināt cilvēkus, ka nekāds lielais darītājs jau viņš nav un ka spožā uzstāšanās ir bez seguma," atzina Kučinskis.

Tāds iespaids deputātam radies Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas sēdē, kurā uzaicinātais Bondars nav atbildējis uz jautājumiem pēc būtības, bet ar žestiem un citiem paņēmieniem centies radīt par sevi labu iespaidu, aizslīdot prom no vaicātā. "Politikā lielu lomu spēlē pašiedvesma, bet šajā gadījumā tas jau draud ar sevis pārvērtēšanu. Nevar noliegt, viņam ir Amerikas skola un publiskas personas dotumi," sacīja Kučinskis.

Latvijas Universitātes profesors Jānis Ikstens nedomā, ka Bondars būtu kļuvis par prezidentu, ja vēlētu tauta. Viņaprāt, tādā gadījumā šajā amatā ievēlētu Eiropas Savienības Tiesas tiesnesi Egilu Levitu, kuram būtu radošās inteliģences un juristu atbalsts ar daudz lielāku jaudu. Bondars izmantojis iespēju atgādināt par sevi un partiju, kura sēž dziļā opozīcijā, - tā bija izdevība sevi parādīt, uzskata Ikstens. Politologs uzsver, ka tas gan neesot nekas slikts. LRA ir septiņi balsstiesīgie deputāti, un tieši tik 3. jūnijā nobalsoja par Bondaru, kurš no prezidenta kandidātu cīņas izstājās pirmais.

Kopš janvāra beigām, kad LRA paziņoja par nodomu pieteikt Bondaru prezidenta vēlēšanām, viņš aktīvi apmeklēja arī reģionus. Tas, iespējams, rezultējās vairākos tūkstošos atbalstītāju, kuri par LRA kandidātu nobalsoja aptaujā mansprezidents.lv, ierindojot LRA līderi pirmajā vietā. Bondars centīgi informēja par savām gaitām arī sociālajos tīklos. Viņam sociālajā vietnē Twitter ir vairāk nekā 5500 sekotāju, savukārt LRA līdera politiskajam domubiedram Artusam Kaimiņam seko vairāk nekā 42 000 cilvēku, kuri, visticamāk, arī ieraudzīja retvītotos Bondara ierakstus. Viņš paguva aizbraukt pat uz Ameriku un pie tautiešiem uz Īriju. Par prezidenta kandidātiem interesējās mediji, kas bija papildu tribīne, kādu nelielas opozīcijas partijas līderim citos apstākļos būtu grūti iegūt.

Tieši to uzsvēra Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) deputāts Imants Parādnieks, kuram ir vienkāršs skaidrojums - Bondars un viņa pārstāvētā reģionos sakņotā apvienība gatavojas nākamajām pašvaldību un arī Saeimas vēlēšanām. Novados tās mērķis varētu būt atsevišķās pašvaldībās izgriezt pogas ZZS, uzskata Parādnieks. Vēl viņš piebilda: "Tas, ka Bondars netiks ievēlēts, bija skaidrs pat viņam pašam."

Bondars tam nepiekrīt: "Ja es piedalījos vēlēšanu procesā, tad apzinājos, ka varu kļūt par Valsts prezidentu." Tiesa, visus mērķus neesot izdevies sasniegt. Ir panākta savlaicīgāka kandidātu izvirzīšana, sabiedrībai dodot iespēju viņus iztaujāt un vērtēt. Notikusi arī diskusija par Valsts prezidenta institūciju. "Man bija ko piedāvāt. Ja šis piedāvājums ir noraidīts, deputātiem jāspēj sabiedrībai paskaidrot, kāpēc tas ir noraidīts. Vēlēšanām jābūt personību un ideju cīņai, nevis varas un naudas cīņai," saka Bondars.

Visu Ināras Egles rakstu Kandidāts, kuru nesaprata lasiet ceturtdienas, 11. jūnija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas