Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Ķīlis: Latvijas politikā jāformulē jauns piedāvājums un jāienāk trīsdesmitgadnieku paaudzei

Latvijas politikā būtu jāformulē jauns piedāvājums vairākās jomās, turklāt politikā būtu jāienāk patlaban 20 līdz 30 gadus veciem cilvēkiem, nomainot patlaban diezgan iesērējušo politisko vidi.

Šādu pārliecību Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Labrīt, Latvija!" trešdien pauda Valsts prezidenta paspārnē esošās Stratēģiskās analīzes komisijas (SAK) vadītājs Roberts Ķīlis.

Uz jautājumu, vai, viņaprāt, pašreizējam prezidentam Valdim Zatleram turpmākā politiskā darbība būtu jāsaista ar "Vienotību", iestājoties tās biedru rindās, Ķīlis uzsvēra: "Es domāju, ir jāformulē jauns politisks piedāvājums vairākās jomās. Tāds piedāvājums, kāds bija formulēts pagājušajās vēlēšanās, bija diezgan nožēlojams, attiecībā īpaši uz attīstības jautājumiem."

"Tas politiskais piedāvājums - tas jau nav atkal kādā čupiņā [sanākt].. Jums nevajag saiet kopā un tad štukot. Tas, kas visu laiku Latvijai ir trūcis - noteikta ideoloģiska pozīcija, noteikts piedāvājums, kā to redz, kā to risināt, un tad skatās, kāda tur sadarbība, nesadarbība," skaidroja SAK vadītājs.

Viņš pats sevi politikā neredz. "Es vairāk skatītos uz cilvēkiem, kuriem tagad ir 20, 30 gadi.. Manuprāt, šie ir tie, kam aktīvi jāpiedalās, kuri aktīvi jāaicina, lai viņi varētu nomainīt diezgan iesērējušo politisko vidi."

Turpretī, runājot par iespējām, kādas valdības vadītājam Valdim Dombrovskim ("Vienotība") bija novērst Zatlera lēmumu rosināt Saeimas atlaišanu, SAK vadītājs atzina - ar koalīcijas sastāva pēkšņām izmaiņām šajā gadījumā nebūtu pieticis. Ja valdībā būtu paņemts "Saskaņas centrs" (SC), tas būtu tikai daļējs problēmas risinājums.

"Es domāju, ka tas būtu daļa, bet tikai daļa. Tur vajadzēja būtiskām izmaiņām notikt arī tajā veidā, kā Saeima strādā. Un tā valdība, protams, būtu viena no lietām. Tas varbūt būtu pamats kaut kādām pārrunām tālāk," norādīja Ķīlis, vienlaikus uzsverot - šie minējumi arī ir tikai scenārijs "kā būtu, ja būtu".

Savukārt attiecībā uz SC iespējām nokļūt valdībā, viņaprāt, sevi jāpārkāpj būs abām pusēm - gan šī politiskā spēka atbalstītājiem, gan pretiniekiem, tomēr iespēja sevi pierādīt SC noteikti būtu jādod.

"Ja viņi nevar, tad, iespējams, ir vērts vilties un padomāt par citiem piedāvājumiem, citiem formulējumiem. Jo tur tā ir, ka ir pilnīgi pretējas intereses saliktas kopā. No šī viedokļa būtu svarīgi, ka viņi demosntrē, ko viņi var un ko viņi nevar," norādīja Ķīlis.

"Tāpat arīdzan, es domāju, kopējam politiskam procesam standartu vai tradīciju maiņas nenāktu par sliktu, lai saprastu, ka var dažādā veidā organizēt to politisko varu," vēl piebilda SAK vadītājs.

Savukārt ekspertu komentārus saistībā ar Zatlera rosinājumu par Saeimas atlaišanu, viņš vērtē skeptiski. "Es neesmu pārliecināts, ka tagad baigi tiem ekspertiem var ticēt," atzina Ķīlis, norādot, ka skepticisms ir ierasta lieta Latvijā, un šajā gadījumā eksperti vairāk ieņēmuši noteiktu pozu, nevis izsaka zināšanās balstītas prognozes.

Turklāt pozitīvas iezīmes pēc Zatlera lēmuma jau vērojamas. "Tur diezgan liela viļņošanās - jūs jau redzat arī politiskās aprindās cilvēki domā, ko darīt, kā darīt, notiek pat lēmumu pieņemšana Saeimā tādā tempā un par tādām tēmām, kas agrāk varbūt nebūtu. Tā kā kaut kādus rezultātus mēs redzam, ne jau tikai saistībā ar vēlēšanām un ne jau tikai Valda Zatlera personā," norādīja Ķīlis.

Turpretī iespējamo Zatlera personīgo ieinteresētību, ņemot vērā, ka viņa turpmākajā politiskajā karjerā šāds solis gluži vienkārši bija izdevīgs, sociālantropologs komentēja īsi: "Tas ir normāli, ka cilvēkiem ir konkurence un interese piedāvāt, sacensties."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas