Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Ķīlis: SAK sasniegums ir kļūšana par mobilu palīgvienību prezidentam un izpildvarai

Viens no galvenajiem sasniegumiem, vadot Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisiju (SAK), ir tās kļūšana par mobilo vienību, kas sniedz profesionālu palīdzību valdībai, ministrijām un prezidentam, sacīja SAK vadītājs sociālantropologs Roberts Ķīlis.

Līdz ar Valda Zatlera nepārvēlēšanu R.Ķīlis atstās SAK vadītāja amatu.

Lūgts nosaukt svarīgākos SAK panākumus, kā otru sasniegumu sociālantropologs minēja augstākās izglītības reformu procesu, kuru aizsāka vairāku sabiedrībā pazīstamu cilvēku parakstīta vēstule, ziņojumi un pētījumi. Esot arī bloķēti vāju reformu mēģinājumi. R.Ķīlis uzsvēra, ka augstākās izglītības reformu jomā darbs ir jāturpina.

2009.gada septembrī vairāki augstākās izglītības un zinātnes pārstāvji, kā arī Latvijas eksprezidenti Vaira Vīķe-Freiberga un Guntis Ulmanis vēstulē vērsās pie Ministru prezidenta Valda Dombrovska, tolaik tikai kā partijas Jaunais laiks pārstāvja, aicinot nekavējoties sākt strukturālas pārmaiņas augstākajā izglītībā.

R.Ķīlis stāstīja, ka jau pirms pusgada bija izlēmis - pat ja atkārtoti par Valsts prezidentu tiks ievēlēts V.Zatlers, tad viņš pie prezidenta ies "ja ne ar atlūgumu", tad ar vaicājumu par savu tālāko darbību. Cita prezidenta ievēlēšanas gadījumā "tas ir dabiski, ja padomnieki mainās".

Viņš jaunajam prezidentam iesaka saglabāt SAK, jo tā dod kvalitatīvus padomus par turpmāko rīcību. R.Ķīlis diezgan nopietni apsver iespēju pārtraukt darbību SAK arī kā tās loceklis.

Sociālantropologs piebilda, ka līdz ar prezidenta vēlēšanu rezultātu uzzināšanu viņam ir tikai pieaugusi pārliecība, ka V.Zatlers rīkojās pareizi, rosinot Saeimas atlaišanu. Šajās vēlēšanās ticis ignorēts cilvēku viedoklis, kas bija fiksēts arī socioloģiskā pētījumā.

Kā ziņots, nedaudz vairāk nekā puse - 51% - Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju personīgi neatbalstītu Andri Bērziņu (ZZS) Valsts prezidenta amatā, liecina tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūras TNS Latvia sadarbībā ar telekompānijas LNT raidījumu 900 sekundes veiktais pētījums.

Jau ziņots, ka tieši R.Ķīlis ieteicis Valsts prezidentam V.Zatleram likumdevēja un tiesu varas konflikta risināšanu uzticēt pilsoņiem.

R.Ķīlis iepriekš skaidroja, ka šādā veidā nepauda tikai savu pozīciju, bet kā vadītājs prezentēja apkopotus arī citu SAK locekļu viedokļus. R.Ķīlis norādīja, ka SAK uzdevums ir palīdzēt formulēt prezidenta viedokli, nodrošinot viņu ar potenciālo lēmumu riska analīzi. Diskusijas SAK par Saeimas atlaišanas sekām notika jau 2009.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas