Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Koalīcija vienojas Covid-19 ātros testus noteikt kā brīvprātīgus

Koalīcijas partneri šodien vienojušies, ka Covid-19 ātrie antigēnu testi nebūs obligāti, pirmdien pēc sadarbības sanāksmes sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Politiķis norādīja, ka šodien koalīcijas partneri diskutēja par antigēnu testu plašāku ieviešanu un lēma, ka, ņemot vērā to, ka vēl nav pilnas skaidrības par testu izdales kārtību un pieejamību iedzīvotājiem, Ministru kabinets atcels prasību darbavietās obligāti veikt antigēnu testus.

Nacionālās apvienības pārstāve, Saeimas deputāte Ilze Indriksone sacīja, ka šis jautājums aizņēmis lielu daļu no šodienas sanāksmes diskusijām, kā rezultātā tapusi "skaidra ziņa uzņēmējiem, kuri nepacietīgi gaidīja risinājumu". Koalīcija vienojusies, ka iecerētā obligātā prasība tiek pārvērsta par rekomendējošu, ļaujot darba devējam izsvērt riskus un veikt skrīninga testus, ja to uzskata par vajadzīgu.

Proti, darba devēji paši varēs noteikt nepieciešamību - veikt vai neveikt ātros testus. Indriksone akcentēja, ka daudzi darba devēji jau izmanto šos paštestus. Vienlaikus viņa pauda cerību, ka varēs izstrādāt kārtību, kādā testēšanas izdevumus kompensēs valsts. "Tā mēs varētu kopīgi katrs pielikt artavu drošībai, sniedzot pakalpojumus un veidojot drošu darba vidi," uzsvēra parlamentāriete.

Preses konferencē Kariņam tika vaicāts, vai valsts turpinās testu iepirkšanu, ja antigēnu testi būs rekomendējoši, uz ko premjers atbildēja, ka par šādām detaļām vēl tiek runāts. Viņš uzsvēra, ka šo testu plašākas izmantošanas mērķis ir, lai "nākotnē mēs nenonāktu mājsēdē".

"Ja vakcīnas palīdz samazināt hospitalizēto skaitu, tad plaša testēšana ļoti samazina vīrusa izplatību, jo, cilvēkiem konstatējot Covid-19, viņi var aiziet pašizolācijā un neļaut vīrusam pārnesties darba kolektīvos, skolā vai citur sabiedrībā," skaidroja Ministru prezidents. Viņaprāt, valsts interesēs ir, lai cilvēki pēc iespējas plašāk izmantotu testus, un svarīgi esot, lai tie būtu pieejami un bezmaksas. Vēl gan tiekot strādāts pie mehānismiem, kā tos nodrošināt, sacīja Kariņš.

Savukārt veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) piebilda, ka darba devēji jau līdz šim plaši izmantojuši ātros testus, nodrošinot tos no pašu līdzekļiem. Viņš arī minēja Latvijas darba devēju konfederācijas veiktās aptaujas rezultātus, kas apliecinot, ka absolūts vairākums darba devēju vēlētos tos izmantot.

Ar valdības lēmumu noteikt antigēnu testus kā rekomendējošus tiek mainīta situācija, tāpēc vajadzīga vienošanās starp darba devējiem, kā arī Ekonomikas un Finanšu ministrijām par to, vai un uz kādiem nosacījumiem valsts šo atbalstu varētu sniegt, teica Pavļuts.

Savukārt vaicāts, vai, nosakot testēšanos kā brīvprātīgu, nepieaugs risks, ka kāds tos izmantos negodprātīgi, veselības ministrs sacīja, ka testus varēs veikt tie, kuri to vēlas, jo ātrie testi būs brīvprātīgi. Pēc viņa domām, jebkādas atkāpes no normas būtu mazāk iespējamas.

Pavļuts uzsvēra, ka saistībā ar antigēnu testu izmantošanu, labs piemērs ir skolas, kur šī metode jau ir atstrādāta. Skolām ir zināms, kā rīkoties pozitīva testa gadījumā, un šāda pat uzvedība nepieciešama paštestu izmantotājiem citās vidēs. "Tas lielā mērā ir balstīts uz sabiedrības godaprātu," pauda ministrs, piebilstot, ka, izskaidrojot iedzīvotājiem, kā pareizi lietot testus, tie varētu būt efektīvs rīks, lai palielinātu drošību un noķertu inficēšanās gadījumus.

Ja situācija to prasīs, tad nav izslēgts, ka varētu atgriezties pie jautājuma par šādu testu izmantošanu kā pienākumu, piebilda Pavļuts.

LETA jau ziņoja, ka valdība no ieceres atsakās saistībā ar iedzīvotāju pausto neizpratni par Covid-19 antigēnu paštestu izdales kārtību.

Kā aģentūrai LETA atzīmēja Ministru prezidenta preses sekretārs Sandris Sabajevs, pēc premjeram pieejamās informācijas, iepirkumu, kurā Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centrs (VALIC) nesen lēma noslēgt pirmo līgumu par Covid-19 slimību izraisošā vīrusa (SARS-CoV-2) antigēna paštestu piegādi ar uzņēmumu SIA "Ekspress laboratorija", patlaban izvērtēt sākušas tiesībsargājošās institūcijas. Premjera pārstāvji uzsver, ka visi Covid-19 laikā veiktie iepirkumi tiek monitorēti un uzraudzīti no kontrolējošo iestāžu puses.

Ministru prezidenta ieskatā, plašāka Covid-19 antigēnu paštestu ieviešana ir viens no drošības pasākumiem, lai palielinātu Latvijas iespējas savlaicīgi atklāt saslimstības uzliesmojumus, kas ir īpaši svarīgi šobrīd, ņemot vērā gan nesen pārdzīvoto lielo saslimstības uzliesmojumu, gan ziemas periodu.

Pašlaik valdības pieņemtais regulējums paredz, ka no 6.decembra, veicot darba pienākumus klātienē, kur ir iespējams kontakts ar citiem darbiniekiem, pakalpojuma saņēmējiem vai apmeklētājiem, būs jāveic regulāra Covid-19 testēšana divas reizes nedēļā, izmantojot antigēna paštestus. Prasība attieksies uz visiem darbiniekiem - gan pret Covid-19 vakcinētiem, gan nevakcinētiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas