Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kompensācijas sola drīzumā

Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs pēdējo nedēļu laikā publiskajā telpā vairākkārt nācis klajā ar pārmetumiem par neizpildītiem solījumiem valsts virzienā, norādot, ka pašvaldību slimnīcas vēl aizvien nav saņēmušas kompensāciju par piemaksām mediķiem, kuri ārkārtas apstākļos strādājuši Covid-19 izplatības seku novēršanā. Šonedēļ biedrības izplatītajā paziņojumā norādīts, ka līdz šim piemaksas par paveikto darbu no saviem līdzekļiem spējušas izmaksāt vien 53% pašvaldību slimnīcu.

Biedrība atgādina, ka Veselības ministrija (VM) bija prognozējusi, ka piemaksas slimnīcas saviem darbiniekiem varēs izmaksāt pa mēnešiem kopā ar darba samaksu. Līdz ar to pirmajām piemaksām par martu vajadzēja būt jau aprīļa sākumā. Tomēr pēc triju mēnešu solījumiem valsts finansējums no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem nav ticis piešķirts nevienai no neatliekamās medicīniskās palīdzības pašvaldību slimnīcām.

Veselības ministres Ilzes Viņķeles (A/P) vadītā ministrija pārmetumus par līdzekļu nepieejamību noraida, norādot, ka slimnīcām ir iespējami avansa maksājumi katru mēnesi vienas divpadsmitās daļas apmērā no gada finansējuma, ko pārskaita Nacionālais veselības dienests (NVD). Tai pašā laikā tiek atgādināts, ka slimnīcām ir jāveic uzskaite par izmaksātajām piemaksām Covid-19 izplatības novēršanā iesaistītajam personālam. Pēc visu slimnīcu izmaksu apkopošanas šis finansējums tikšot kompensēts atbilstoši Ministru kabinetā lemtajam. 

VM valsts sekretāra vietnieks Āris Kasparāns šonedēļ žurnālistiem uzsvēra, ka neesot seguma apgalvojumam, ka pašvaldību slimnīcām neesot pieejami finanšu līdzekļi piemaksām. Proti, lai arī Covid-19 dēļ veselības aprūpes pakalpojumu sniegšana tika ierobežota, slimnīcas par to finansējumu saņēma avansā – martā un aprīlī tie esot bijuši kopumā 1,6 miljoni eiro. Tomēr, ja kādai slimnīcai esot problēmas ar finansējuma nodrošināšanu, jāvēršas NVD. Piemaksās iztērētais finansējums slimnīcām netiek kompensēts automātiski.

Komentējot, kāpēc mediķu piemaksām izvēlēta šāda izmaksas kārtība, Kasparāns skaidro, ka iepriekš prognozēt, cik daudz mediķu un slimnīcu varētu būt iesaistīti Covid-19 izplatības seku novēršanā, būtu ļoti grūti. 

Pēc Kasparāna teiktā, par martu pašvaldību slimnīcu piemaksām prasīts izmaksāt finansējumu 22 tūkstošu eiro apmērā, bet aprīli – 122 tūkstošu eiro apmērā. Vakar pēcpusdienā Finanšu ministrija (FM) paziņoja, ka ir sagatavojusi FM rīkojuma projektu, lai VM mediķiem par martu un aprīli varētu izmaksāt piemaksas. Drīzumā VM Finanšu ministrijā iesniegs arī aprēķināto finansējumu par maiju, kas ir 151 tūkstotis eiro.

Latvijas Slimnīcu biedrība norāda, ka nevienai pašvaldību slimnīcai nav arī kompensēti izdevumi par iegādātajiem individuālās aizsardzības līdzekļiem. "Jau iepriekš informējām, ka valsts tos nespēja nodrošināt centralizēti, tādēļ slimnīcas bija spiestas meklēt veidus, kā iegādi nodrošināt pašu spēkiem. Slimnīcas NVD par pirkumiem iesniedza detalizētus pārskatus, norādot individuālo aizsardzības līdzekļu faktisko patēriņu un izdevumus, kurus paredzēts segt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem," norāda Kalējs.

Kasparāns informēja, ka finansējuma pieprasījums 280 tūkstošu eiro apmērā jau esot iesniegts FM.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas