Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Vidējais dīkstāves pabalsts ierobežojumu skartajās nozarēs būs 583,2 eiro uz rokas

Krīzes atbalsts 116 miljonu vērtībā

Līdz ar ārkārtas situācijas pasludināšanu šā gada 9. novembrī valdība ir apstiprinājusi vairākus atbalsta mehānismus uzņēmumiem un darbiniekiem, kas darbosies līdz šā gada 31. decembrim.

Atbalsta kopējā summa ir 115 miljonu 836 tūkstoši 160 eiro, kas tiks novirzīti dīkstāves pabalstiem (65 miljoni 718 tūkstošu 310 eiro), algu subsīdijām (20 miljonu 117 tūkstošu 850 eiro) un subsīdijām uzņēmumiem apgrozāmajiem līdzekļiem (30 miljonu eiro).

Ekonomikas ministrija aprēķinājusi, ka no valdības ārkārtas situācijas lēmumu rezultātā ietekmētajiem nozares uzņēmumiem uz dīkstāves atbalstu pieteiksies 70% uzņēmumu, bet uz algu subsīdiju atbalstu – 30%. Jānorāda, ka viens nodokļu maksātājs (respektīvi, uzņēmums) varēs saņemt gan dīkstāves pabalstu nestrādājošajiem darbiniekiem, gan algu subsīdijas darbiniekiem, kas nodarbināti nepilnu laiku. 

Atšķirībā no pavasara ārkārtas situācijas atbalsts nebūs pieejams visām nozarēm, bet tikai tām, kuras skāruši ārkārtas situācijas ierobežojumi (ar nozaru sarakstu pēc NACE kodiem var iepazīties attiecīgo MK noteikumu pielikumos), un tajās strādājošiem uzņēmumiem, kuriem vērojams apgrozījuma kritums par 20% pret vidējo (augustā, septembrī, oktobrī).

Atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta datiem noteiktajiem darbības veidiem atbilst 111 679 uzņēmumi, kuri nodarbina 134 119 darbinieku, un vidējā alga šajās nozarēs ir 729 eiro bruto. Jauninājums salīdzinājumā ar pavasari ir atbalsts algu subsīdijām darbiniekiem, kuri strādā nepilnu laiku, tāpat kā subsīdijas uzņēmumiem apgrozāmajiem līdzekļiem, kuri nebūs jāatmaksā.

Dīkstāves atbalsts būs 70% apmērā no uzņēmuma triju mēnešu (augusts, septembris, oktobris) deklarētās vidējās algas. Pabalstu izmaksās darbiniekam (nodarbinātiem, pašnodarbinātiem un patentmaksas maksātājiem). Tā minimālais apmērs plānots 330 eiro (summa ir noteikta atbilstoši neto minimālajai algai valstī), bet maksimālais – 1000 eiro. Vienlaikus iekļauts nosacījums, ka darbiniekiem izmaksājamais atbalsts nedrīkst pārsniegt 80% no bruto algas. Tātad, ja skartajās nozarēs vidējā alga ir 729 eiro bruto, tad vidējais dīkstāves pabalsts neto būs 583,2 eiro. Jāpiebilst, ka par katru apgādājamo vecumā līdz 24 gadiem darbiniekiem plānots izmaksāt vēl 50 eiro. Ja darbinieks nodarbināts pie vairākiem darba devējiem, atbalstu piešķir, ņemot vērā darbinieku noslodzi pie katra darba devēja. Savukārt atbalsts algu subsīdijai uzņēmējiem būs pieejams 50% apmērā no deklarētās mēneša vidējās bruto darba samaksas par periodu no 2020. gada 1. augusta līdz 31. oktobrim, bet ne vairāk kā 500 eiro par darbinieku mēnesī.

Kā jau minēts, līdztekus atbalstam, kas nonāk tieši pie darbiniekiem, būs arī subsīdijas uzņēmumiem apgrozāmajiem līdzekļiem. Šī subsīdija komersantiem būs pieejama 30% apmērā no uzņēmuma bruto darba algas, par kuru nomaksāti darba algas nodokļi 2020. gada augustā, septembrī un oktobrī, kopsummas, bet ne vairāk kā 50 000 eiro un ne vairāk kā 800 000 eiro saistītai personu grupai. 

Jānorāda, ka atbalstu apgrozāmajiem līdzekļiem nevarēs saņemt tie uzņēmumi, kuriem nodokļu parāds pārsniedz 1000 eiro, izņemot, ja ir piešķirts samaksas termiņa pagarinājums, noslēgta vienošanās par labprātīgu nodokļu samaksu vai noslēgts vienošanās līgums. Tāpat atbalsts netiks piešķirts uzņēmumiem, kuri ir nonākuši finanšu grūtībās jau 2019. gada 31. decembrī.

Lielie un vidējie uzņēmumi līdztekus subsīdijām varēs saņemt arī komercbanku un Altum aizdevumu līdz 15 miljoniem eiro, kur Altum aizdevums būs 50% no kredīta summas. Aizdevumi tiks piešķirti ilgtspējīgu projektu īstenošanai – piemēram energoefektivitātes uzlabošanai, atjaunojamo energoresursu veicināšanai un industriālo parku attīstībai. Izstrādātie valsts atbalsta mehānismi Latvijai vēl ir jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas