Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijā ierodas Spānijas pretgaisa aizsardzības zenītraķešu NASAMS baterija

Svētdien, 26. jūnijā, reaģējot uz nepieciešamību stiprināt Baltijas reģiona aizsardzības spējas pēc Krievijas īstenotā iebrukuma Ukrainā, Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku bāzē Lielvārdē izvietota Spānijas piegādāta zeme-gaiss zenītraķešu NASAMS baterija, vēsta Aizsardzības ministrija.

“Kopā ar NATO sabiedrotajiem Latvijā sākam veidot starptautisku spēku brigādi. Jau pirms Madrides samita ir acīmredzams, ka mūsu sabiedrotie ir gatavi reaģēt uz šodienas drošības izaicinājumiem Baltijas reģionā. Modernu pretgaisa aizsardzības sistēmu izvietošana Latvijā, pateicoties Spānijas valdības izlēmīgumam, ir nepārprotams apliecinājums, ka mūsu aizsardzība un drošība ir visas NATO alianses interesēs,” norāda aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Kopā ar pretgaisa zenītraķešu bateriju Latvijā ieradušies arī 85 Spānijas bruņoto spēku karavīri, kas pievienojas apmēram 500 šobrīd Baltijā jau esošajiem spāņu karavīriem.

Spānija ir viena no desmit NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā dalībvalstīm. Šobrīd kaujas grupu vada Kanāda, apvienojot aptuveni 1700 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Islandes, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas Slovēnijas un Spānijas, kuri rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

Jau ziņots, šī gada marta sākumā, reaģējot uz Krievijas nepamatoti sākto karu Ukrainā, Spānijas premjerministrs Pedro Sančess vizītes laikā Latvijā paziņoja par Spānijas lēmumu uz Latviju nosūtīt vēl karavīrus, tādējādi raidot nepārprotamu signālu Krievijai par NATO vienotību.

Savukārt 30. maijā aizsardzības ministrs A. Pabriks telefonsarunā ar Spānijas aizsardzības ministri Margaritu Roblesu Fernendezu pārrunāja NASAMS zenītraķešu bateriju nogādāšanu Latvijā valsts aizsardzības stiprināšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas