Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Latvija pievienojas iniciatīvai par šaha iekļaušanu olimpisko spēļu programmā

Latvijas Šaha federācija (LŠF) nosūtījusi Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidentam Žakam Rogem un tās biedriem oficiālu lūgumu iekļaut šahu olimpisko spēļu programmā, informēja LŠF izpilddirektors Egons Lavendelis.

Lūgums nosūtīts pēc apstiprinājuma saņemšanas no Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK), kas izteica atbalstu Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) iniciatīvai par olimpiskā sporta veida statusa piešķiršanu šaham un iekļaušanu olimpiskajās spēlēs. "Šobrīd esam piemirsuši par olimpisko spēļu pirmsākumiem, kad to pamatā bija fizisko aktivitāšu harmonisks apvienojums ar dažādu mākslu, spēka un intelekta izpausmju kopumu," izteicās LŠF prezidents Pēteris Šmidre. "Šīs harmonijas trūkums ir vērojams arvien vairāk, līdz ar cilvēces straujajām pārmaiņām."

"Tieši tādēļ mēs redzam šahu kā olimpisko sporta veidu, jo šahs ir gan sports, gan māksla, gan zinātne. Jau šobrīd esam gatavi uz ziemas olimpiskajām spēlēm sūtīt mūsu labāko izlasi," piebilda Šmidre.

Šobrīd visā pasaulē darbojas 171 oficiāla nacionālā šaha organizācija, no kurām 115 ir nacionālo olimpisko komiteju biedru statusā, bet pārējās sadarbojas ar par sportu atbildīgajām valsts institūcijām. LŠF tāpat kā citas nacionālās šaha federācijas un šaha profesionāļu un amatieru kopienas visā pasaulē lūdz veikt izmaiņas SOK dokumenta sadaļā, kas noteic, ka ziemas olimpisko spēļu programmā var tikt iekļautas tikai tās sporta disciplīnas, kas saistītas ar ledu un sniegu. Nacionālās šaha organizācijas kā papildus disciplīnu piedāvā iekļaut intelektuālo sporta veidu - šahu.

Šaha iekļaušana ziemas olimpiskajās spēlēs palielinās "silto" zemju pārstāvniecību skaitu spēlēs, kam šobrīd ir salīdzinoši maz izredžu sūtīt pārstāvjus uz ziemas Olimpiādi, vēsta LŠF.

2010.gada decembrī Latvijā oficiālā vizītē viesojās FIDE prezidents Kirsans Iļumžinovs, kurš savas vizītes laikā parakstīja četrpusēju memorandu ar Latvijas kultūras ministriju, izglītības un zinātnes ministriju, kā arī LŠF par sadarbību šaha sporta attīstībā izglītības sistēmā.

Jau vēstīts, ka pagājušā gada decembra nogalē FIDE oficiāli apstiprināja, ka viens no pasaulē labākajiem šahistiem Aleksejs Širovs no šī gada 1.janvāra atkal sacensībās pārstāvēs Latviju.

Širovs Latvijas pavalstniecībā atgriezies pēc 17 gadu perioda, kurā viņš pārstāvēja Spāniju. Širovs atgriezīsies kā pirmais numurs Latvijas šahistu rangā, apsteidzot līdzšinējo līderi Normundu Miezi. 39 gadus vecais Širovs dzimis Rīgā un meistara titulu šahā ieguva 1987.gadā. Par starptautisko meistaru Širovs kļuva 1989.gadā, bet kopš 1990.gada viņš ir starptautiskais lielmeistars. FIDE 2011.gada novembra rangā Širovs ieņem 39.vietu.

Kā ziņots, 1992.gadā Širovs pārstāvēja Latviju šaha olimpiādē Manilā, kur spēlēja pie pirmā galdiņa, gūstot astoņus no 13 punktiem. Šādu pašu rezultātu Širovs 1994.gadā uzrādīja Maskavā. 1996.gadā Širovs ieguva Spānijas pilsonību un līdz pat nesenam laikam sacensībās pārstāvēja šo valsti. Lai arī Širovs pieņēma Spānijas pilsonību, savulaik viņš bija viens no pirmajiem sportistiem, kas atklāti startēja ar pie apģērba piešūtu Latvijas karogu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas