Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvija saņēmusi Johnson & Johnson vakcīnas, taču pagaidām tās nevarēs izmantot

Ātrāk nekā plānots Latvija saņēmusi pirmo Johnson & Johnson (J&J) ražotāja vakcīnu piegādi 4800 devu apmērā, taču patlaban, saskaņā ar ražotāja aicinājumu, šīs vakcīnas izmantot nevarēs, žurnālistiem pavēstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

J&J otrdien paziņoja, ka atliks savas vakcīnas izplatīšanu Eiropā, šādu soli sperot pēc ASV Slimību kontroles un profilakses centra un ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes rekomendācijas "iepauzēt" tās izmantošanu, kamēr tiek pētīti gadījumi, kad cilvēkiem pēc šīs vakcīnas saņemšanas izveidojušies trombi. ASV trombi radušies sešiem no vairāk nekā 6,8 miljoniem cilvēku, kas saņēmuši J&J vakcīnu. Eiropas Savienība ir apstiprinājusi J&J vakcīnu, kas kļuvusi par ceturto blokā apstiprināto vakcīnu.

Līdz ar to šobrīd šīs vakcīnas, kas jau atrodas Latvijā, lieltirgotavā, cilvēku ar kustību traucējumiem vakcinācijai nākamnedēļ lietot nevarēs, kas ir pretēji līdzšinējam Veselības ministrijas plānam.

"Kamēr ASV atbildīgas institūcijas izpēta šos gadījumus sīkāk, mums ienāk info, ka ražotājs lūgs mums šo vakcīnu nelietot," sacīja ministrs. Viņš tostarp norādīja, ka trešdien, 14.aprīlī, Eiropas Zāļu aģentūra rīkos kopējas sarunas, tostarp ar Latvijas analogās iestādes - Zāļu valsts aģentūras - dalību.

Šie notikumi tādējādi nozīmē, ka būs jāmeklē plāns "B", lai nodrošinātu šo pacientu vakcināciju, skaidroja Pavļuts.

Jau ziņots, ka līdzīgi ļoti reti trombu gadījumi atklāti arī saistībā ar "AstraZeneca" vakcīnu. Abas šīs vakcīnas ir vektoru vakcīnas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas