Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas karavīri drīzumā varētu atsākt apmācības Irākā

Latvija, iespējams, drīzumā pretterorisma operācijā Inherent Resolve atsāks Irākas drošības spēku apmācību, aģentūrai LETA pa tālruni no Briseles pastāstīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Divi no Latvijas kontingenta karavīriem jau ieradušies Irākā, un tur "patlaban iekārtojas", sacīja ministrs. Pagaidām Latvija ar sadarbības partneriem, tostarp, Dāniju vēl vērtē kopējo drošības situāciju, lai uz Irāku varētu doties pārējie kontingenta dalībnieki.

Starptautiskā operācija Irākā arī bija viens no šonedēļ Briselē notikušās NATO aizsardzības ministru sanāksmes darba kārtības jautājumiem. Pabriks atgādināja NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga pausto, ka aizsardzības ministri principā vienojušies "paplašināt NATO mācību misiju Irākā ciešā sadarbībā un koordinācijā ar Irākas valdību".

Pabriks skaidroja, ka aizsardzības ministru lēmums drošības spēku apmācības būtību nemaina, taču viņš domā, ka, NATO uzņemoties lielāku lomu Irākā, uzlabosies iesaistīto valstu koordinācija.  

Jau ziņots, ka Saeima šā gada 23.janvārī pieņēma lēmumu pagarināt termiņu Latvijas karavīru dalībai pretterorisma operācijā Irākā līdz 2022.gada 1.februārim. 

Tomēr janvāra sākumā Irāna raidīja ballistiskās raķetes uz divām bāzēm Irākā, kur izvietoti ASV un citu koalīcijas valstu karavīri, šādi atbildot uz notikušo ASV gaisa spēku triecienu, kurā pie Bagdādes starptautiskās lidostas tika nogalināts Irānas ģenerālis Kasems Soleimani.

Latvija ar savu instruktoru kontingentu vēl līdz janvāra sākumam īstenoja Irākas drošības spēku apmācību, pilnībā iekļaujoties Dānijas kontingenta sastāvā, kas izvietots Irākas un ASV kopīgi pārvaldītajā militārajā bāzē. Bāze atrodas 160 kilometrus uz rietumiem no Bagdādes. 

Līdz janvāra sākumam Irākā uzturējās kopumā seši Latvijas karavīri, taču saasinoties situācijai Irākā, viņi tika pārvietoti uz Kuveitu. Šāds lēmums tika pieņemts drošības dēļ, kā arī, ņemot vērā to, ka patlaban jebkāda veida Irākas spēku apmācības Irākā uz nezināmu laiku ir pārtrauktas. Vēlāk daļa no Kuveitā pārvietotajiem karavīriem, beidzoties rotācijai, atgriezās dzimtenē.

Top komentāri

irākietis
i
Kā mēs jūs gaidām...
NATOvecIS
N
Cīņai sveiks !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas