Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Latvijas Pasts: Ar latu maiņu pret eiro strādās gandrīz 1000 darbinieku 302 nodaļās

Ar latu maiņu pret eiro no 2014.gada 1.janvāra strādās mazāk nekā 1000 Latvijas pasta darbinieku 302 lauku pasta nodaļās, kurām tuvumā nav banku filiāles, intervijā stāstīja Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs Māris Kleinbergs.

Kleinbergs teica, ka galvenās rūpes sakarā ar pāreju uz eiro ir par drošību, jo pasta nodaļās būs prāvas jaunās valūtas summas un vēl lielākas summas tiks vestas un sadalītas pa pasta nodaļām.

"Tiek risināti visi jautājumi par drošību - par to, kā policija nodrošinās fizisko apsardzi un kā ar inženiertehniskiem līdzekļiem nodrošinās maiņas procesa drošību," viņš teica un uzsvēra, ka daudzas lietas, ieskaitot pasta kopējo izmaksu aprēķināšanu un kompensējamās summas apstiprināšanu no valdības puses, vēl ir procesā.

"Tas viss vēl ir procesā. Notiek pārrunas ar policiju par to, kā policija veiks fizisko apsardzi. Neviens no procesiem, kas saistīti ar eiro ieviešanu, nav līdz galam izstrādāts un noslēdzies. Notiek nepārtrauktas konsultācijas un diskusijas ar Iekšlietu ministriju, Finanšu ministriju un Latvijas Banku. Nepārtraukti ir darba grupu sapulces," skaidroja Kleinbergs.

Latvijas Pasta vadītājs apstiprināja, ka pasta darbiniekiem no nodaļām, kur veiks latu maiņu pret eiro, būs mācības, kā to darīt, taču daļai tās tikai atsvaidzinās agrāko pieredzi.

"Pasta darbinieki ir mainījuši latus pret Latvijas rubļiem un PSRS rubļiem. Īpaši lauku nodaļās, kur šī maiņa notiks, vēl strādā cilvēki, kuri ir visas šīs agrākās naudas maiņas pieredzējuši. Neskatoties uz to, pastam ir plāns, kā darbiniekus apmācīt un sagatavot šim procesam. Nenoliedzami - tas nebūs vienkārši," stāstīja Kleinbergs.

Izņemot papildu drošību ap pasta nodaļām un tehnisko līdzekļu iegādi, lai pārbaudītu naudas zīmes un atrastu viltojumus, nekādi citi īpaši pasākumi sakarā ar eiro ieviešanu pasta nodaļās nav paredzēti, viņš sacīja.

"Te nevar būt runa par (papildu) rindām vai lodziņiem. Tās ir pasta nodaļas, kas atrodas vietās, kur nav banku filiāļu. Tur ir neliels iedzīvotāju skaits, pasta nodaļas ir nelielas. Nav runa par Rīgas centru. Latu maiņa pret eiro notiks tikai lauku pasta nodaļās, un tās arī nebūs rajonu centros," informēja Kleinbergs.

Vaicāts, vai iekārtas, ierīces un pakalpojumus - naudas glabāšanas kases, pastiprinātu apsardzi u.tml. -, kas būs vajadzīgi tikai īslaicīgi pārejas laikā pēc 1.janvāra, pirks vai nomās, Kleinbergs, daļēji jokodams, teica: "Policistus gan paņemsim līzingā! Kas attiecas uz inženiertehnisko aprīkojumu, ir lietas, kuras nevar paņemt līzingā. Vai citas lietas - naudas glabāšanas lādes un pretviltojumu pārbaudes iekārtas - var nomāt, nezinu, jo nezinām apjomu, kas būs vajadzīgs. To varēsim pateikt tikai tad, kad jau tuvosies rudens, jo par šīm lietām vēl ir neskaidrība."

Kleinbergs Latvijas Pastā strādā kopš 2006.gada, iepriekš ieņemot Sūtījumu apstrādes un piegādes departamenta direktora amatu, kura kompetencē ir visa veida pasta sūtījumu šķirošanas un transportēšanas nodrošināšana. Viņš bijis direktors transporta un loģistikas uzņēmumā Baltic Logistic Solutions, loģistikas direktors kompānijā Avers centrs, Latvijas biroja vadītājs transporta un loģistikas firmā Kuehne&Nagel Latvia, Latvijas-Vācijas vairumtirdzniecības uzņēmumā Ro-Exim. Kleinbergs ieguvis augstāko izglītību Rīgas Tehniskajā universitātē un Latvijas Universitātē.

Latvijas Pasts dibināts 1992.gadā, atjaunojot neatkarīgās Latvijas pasta iestāžu darbību un balstoties uz tobrīd atstāto PSRS pasta infrastruktūru un darbiniekiem Latvijas teritorijā. Savukārt pirmās Latvijas brīvvalsts pasta darbība sākta 1918.gada decembrī, neilgi pēc valsts neatkarības proklamēšanas 18.novembrī. Pasta darbības senākās saknes Latvijas teritorijā atrodamas 17.gadsimtā.

Latvija eirozonā gatavojas iestāties 2014.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas