Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Lauksaimnieki bažīgi par sala ietekmi uz ziemāju sējumiem

Latvijā lauksaimnieki bažīgi par sala ietekmi uz ziemāju sējumiem, aģentūrai LETA atzina aptaujātie lauksaimniecības eksperti.

Graudkopības kooperatīva "VAKS" valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons aģentūrai LETA stāstīja, ka apstākļi uz laukiem nav patīkami. Lauki nav apsniguši, bet mīnusi ir lieli. Tāpat uz laukiem ir vējš.

Viņš paredzēja, ka šādu laika apstākļu ietekmē bojājumi ražai ir iespējami. "Panika vēl nav, bet bažas ir," atzina Jansons.

Savukārt graudkopības kooperatīva "Latraps" valdes loceklis un Lauksaimniecības nodaļas vadītājs Ģirts Ozols stāstīja, ka situāciju uz laukiem pasliktina arī tas, ka Ziemassvētkos sniegs nokusa un siltā laika ietekmē ziemāji, iespējams, paspēja iziet no miera perioda un tādēļ ir jutīgāki pret patreizējiem laika apstākļiem. Tāpat uz laukiem visu laiku ir turējies liels mitrums un jau tagad ir skaidrs, ka tur, kur patlaban ir peļķes, pavasarī augu nebūs.

Stāstot par atsevišķām kultūrām, Ozols atzīmēja, ka visnelabvēlīgākā situācija ir ziemas rapsim. Tam augšanas centrs atrodas virs zemes. Vienlaikus rudzi ir izturīgāki, savukārt ziemas miežiem un kviešiem situācija būs atkarīga no konkrēto lauku attīstības procesa.

"Mums vajag sniegu un tad jau būs labi," atzīmēja Ozols, uzsverot, ka katrs sniega centimetrs uz laukiem situāciju uzlabotu.

Vienlaikus, pieminot prognozētos temperatūras kontrastus, viņš norādīja, ka tas situāciju uz laukiem pasliktinās vēl vairāk. Pie lielām temperatūru maiņām augsne kustās un sarausta augu saknes.

Viņš gan piebilda, ka sals var nest arī pozitīvas ziņas un cerību, ka izsals kaitēkļi un pavasarī to būs mazāk. Kopumā lauku stāvokli precīzāk gan varēs novērtēt tikai martā.

Jau ziņots, ka "VAKS" 2022.gadā strādāja ar 181,733 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 41,7% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kooperatīva peļņa pieauga par 86,3% un bija 4,762 miljoni eiro. "VAKS" darbojas kopš 1999.gada. Pēc kooperatīva publiskotās informācijas, "VAKS" ir 580 biedru.

Savukārt "Latraps" finanšu gadā, kas ilga no 2021.gada 1.jūlija līdz 2022.gada 30.jūnijam, strādāja ar 299,482 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 12% vairāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kooperatīva peļņa auga par 22,3% un bija 3,724 miljoni eiro. "Latraps" reģistrēta 2000.gadā. Pagājušā gada beigās kooperatīvam bija vairāk nekā 1150 biedru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas