Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Lauksaimnieki: Ziemas miežu kulšanas darbi Latvijā ir gandrīz noslēgušies

Ziemas miežu kulšanas darbi Latvijā ir gandrīz noslēgušies, pastāstīja aptaujātie lauksaimnieki.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas augkopības konsultants Andris Skudra aģentūrai LETA sacīja, ka ziemas mieži Latvijā pamatā jau ir nokulti, ražībai veidojot aptuveni piecas līdz sešas tonnas no hektāra, kas ir vērtējama, kā laba raža.

Savukārt, runājot par ziemas rapsi, Skudra atzīmēja, ka tā kulšana ir gandrīz noslēgusies Zemgalē, kamēr Kurzemē ir nokulta aptuveni trešdaļa, bet Kandavas reģionā kulšanas darbi vēl gandrīz vispār nav sākušies.

Pēc viņa teiktā, Zemgalē iegūtā rapša raža patlaban vidēji ir aptuveni no 2,5 līdz četrām tonnām no hektāra atkarībā no rapša šķirnes un mēslošanas, bet rapšu kvalitāte šogad ir diezgan laba, eļļas saturam veidojot vidēji 45-48%.

Skudra atzīmēja, ka kopumā Latvijā intensīva labības kulšana vēl nav sākusies, izņemot Latvijas vidienes reģionus - Zemgali, kur tā norisinās intensīvi. Viņš prognozē, ka patlaban Latvijā varētu būt novāktas aptuveni 15% sējplatības, taču ražas līmeni kopumā ir grūti prognozēt.

Augkopības konsultants teica, ka agrās ziemas kviešu šķirnes varētu sākt kult nākamnedēļ un vēlās ziemas kviešu šķirnes - nedēļas beigās. Ziemas kviešu kulšanas darbi varētu turpināties līdz augusta trešajai nedēļai. Savukārt pēc tam kuls vasarājus, ko parasti sāk ievākt no 10. līdz 20.augustam un pēc tam septembrī varētu būt gatava pupu raža un oktobrī griķi.

Viņš arī piebilda, ka griķu lauki šogad izskatās labi.

Tāpat Skudra norādīja, ka Zemgalē, kur ir sākta kviešu kulšana, iegūtas vidēji aptuveni sešas līdz astoņas tonnas kviešu no hektāra. Tomēr Neretas reģionā ražas līmeņi varētu būt mazāki. Skudra prognozēja, ka kopumā Zemgalē vidējais ražības rādītājs varētu būt 4,5 tonnas kviešu no hektāra un aptuveni trīs tonnas rapša no hektāra.

LLKC pārstāvis sacīja, ka Latgalē kulšana principā nav sākusies. Vietām sākti kult rudzi un ziemas mieži, bet ziemas kviešu kulšana vispār nav sākusies. Savukārt uz Vidzemes pusi - Madonas reģionā - kulšanas darbi notiek, bet tikai atsevišķās vietās, kur kuļ agrās šķirnes.

Tāpat viņš sacīja, ka Vidzemē patlaban kulšanas darbiem iestājusies pauze, jo mitrums uz laukiem ir apmēram 16-17% un līdz nākamās nedēļas pirmdienai vai otrdienai sola lietu.

Kurzemē kulšanas darbi sākušies tikai dažās vietās, par ko Skudra izrādīja pārsteigumu, piebilstot, ka Ventspils un Kandavas pusē laukus gandrīz vispār vēl nekuļ. Vietām nokults kāds rapšu lauks, bet pat rudzu kulšana vēl nav sākta.

Savukārt graudkopības kooperatīva "VAKS" priekšsēdētājs Indulis Jansons aģentūrai LETA teica, ka graudu novākšanai šogad vajadzēja jau aktīvi norisināsies, bet patlaban laika apstākļi to ierobežo, jo bieži ir lietus.

Viņš pauda, ka ziemas mieži patlaban Latvijā varētu būt nokulti 95% apmērā, bet aktīvi notiek ziemas rapšu un kviešu kulšanas darbi, taču Vidzemē un Latgalē ziemas rapsis laika apstākļu dēļ ir maz, tāpēc nozīme ražas vākšanai ir maza.

Tāpat Jansons atzīmēja, ka ziemas kvieši arī tika papostīti, bet situācija nav tik traka, piebilstot, ka kolīdz laika apstākļi būs labvēlīgi, visi kulšanas darbi atsāksies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas