Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Lembergs: Nevaru saukt par garīgi veseliem tos, kas runā par pāreju uz eiro

Latvija nekādā gadījumā nedrīkst pievienoties eirozonai un valstsvīrus, kas runā par pāreju uz eiro, nevar saukt par garīgi veseliem, šodien preses konferencē pavēstīja Ventspils mērs Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij).

Kā aģentūru LETA informēja Ventspils pilsētas domes Pilsētas mārketinga nodaļas vadītājas vietas izpildītāja Kristīne Duļbinska, atsaucoties uz Lemberga šodien preses konferencē teikto, Ventspils mērs iestājas pret pievienošanos eirozonai.

"Ja mēs runājam par pāreju uz citu valūtu, tad es tiešām domāju, ka pašlaik tos cilvēkus - valsts vadītājus, kas runā par pāreju uz eiro, atvainojos, es viņus nevaru nosaukt par garīgi veseliem. Man liekas, ka nevar runāt par pāreju uz eiro 2014.gadā nevis tāpēc, ka Latvija neizpildīs normatīvus, netiek runāts par to. Runa ir par to, ka nekādā gadījumā nedrīkst pievienoties eirozonai," pauda Lembergs.

Atsakoties šoreiz apspriest Grieķiju, Itāliju, Spāniju vai Portugāli, viņš skaidroja, - ja Latvija pievienojas eirozonai, tad Latvijai eirozonas Stabilitātes fondā jāiemaksā nauda - 0,4% no Stabilitātes fonda kopējā apjoma. Stabilitātes fonda kopējais apjoms, kas jāizveido, ir viens triljons eiro jeb tūkstotis miljardu.

"Cik ir 0,4% no viena triljona? Tātad tūkstotis ir jāreizina ar 0,4, rezultāts ir četri miljardi eiro, kas Latvijai būs jāsamaksā par Eiropas stabilitāti. Citiem vārdiem sakot, Latvijai finansēs ekonomikas caurumu lāpīšanu, ko ir radījušās Grieķijas, Itālijas, Spānijas un Portugāles valdības. Četri miljradi eiro! Tas nozīmē, ka katrs Latvijas iedzīvotājs vidēji tur iemaksās 2000 eiro. Citiem vārdiem sakot, Latvijai būs jāiemaksā apmēram septiņu mēnešu budžets, pilnīgi viss. Tagad mēs meklējam 100 miljonus latu, tad mums būs jāmeklē 2,8 miljardi latu, tie būs jākonsolidē," pauda Lembergs.

Ventspils mērs prognozē, ka Latvijai būs jāaizņemas šie 4 miljardi eiro jeb 2,8 miljardi latu, lai pēc tam to uzdāvinātu Grieķijai, un Latvijas tauta par to samaksās.

"Latvijas tauta aizņemsies, lai uzdāvinātu Grieķijai. Kas ir par to? Kaut vai no klātesošajiem? Par to, ka mēs aizņemsimies un uzdāvināsim Grieķijai. Kurš ir par to? Es jums pateikšu, kurš ir par to. Dombrovskis - par, Vilks - par, valdība - par, parlamenta vairākums - par. Mans priekšlikums ir tāds - lai tie, kuri ir par iestāšanos eirozonā, arī no sava personīgā budžeta veido šo iemaksu fondā 2,8 miljardu latu vērtībā," uzskata Lembergs.

Viņš aizrādīja, ka valdība runā par iestāšanos eirozonā kā par faktu, kā pasi apmainīt. Pie tam jau šogad budžetā iestāšanās procesam eirozonā paredz gandrīz 8 miljonu latu. Vēl jau nav pateikts, cik tā procedūra izmaksās kopā. Tagad ir tikai 2011.gads. Un tālāk tas arī izmaksās desmitiem miljonu latu, jo par naudu būs jāmaksā.

"Mēs tagad drukājam ventus, tas maksā naudu, tas jau nav par velti. Tas naudas apjoms, kas būs jānodrukā... Viss jāmaina, visa informācija, programmatūra, pilnīgi viss," lēsa Lembergs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas