Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Levits: Izdotais Putina aresta orderis ir spēcīgs signāls tālākai starptautisko tiesību stiprināšanai

Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) izdotais Krievijas prezidenta Vladimira Putina aresta orderis ir spēcīgs signāls tālākai starptautisko tiesību stiprināšanai, šodien kopīgajā preses konferencē ar Maltas prezidentu Džordžu Vellu norādīja Latvijas prezidents Egils Levits.

Latvijas politiķis norādīja, ka tas ir nozīmīgs lēmums, jo aresta orderi, kas izdoti kādas valsts vadītājam, ir bijuši tikai daži. Pēc prezidenta paustā, tas ir ārkārtīgi svarīgs solis, kas parāda, ka starptautiskā kopiena augstu vērtē starptautiskās tiesības.

"Šādu Krievijas rīcību - uzbrukt suverēnai valstij - nevar tolerēt. STK izmeklē kara noziegumus, tai skaitā bērnu deportācijas, par ko arī šis orderis ir izdots, tomēr ir nepieciešams izveidot īpašu tribunālu agresijas noziegumu sodīšanai, par ko STK nav jurisdikcijas," sacīja Levits, piebilstot, ka STK izdotais orderis stiprinās kustību, lai izveidotu "ad hoc" starptautisku tribunālu.

LETA jau rakstīja, ka SKT izdevusi Krievijas prezidenta Putina un bērnu tiesībsardzes Marijas Ļvovas-Belovas aresta orderus par ukraiņu bērnu deportāciju.

"Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Vladimirovičs Putins, dzimis 1952.gada 7.oktobrī, ir atbildīgs par kara noziegumu - nelikumīgu iedzīvotāju (bērnu) deportāciju un iedzīvotāju (bērnu) nelikumīgu pārvietošanu no Ukrainas okupētajām teritorijām uz Krievijas Federācijas teritoriju. Noziegumi, visticamāk, tika pastrādāti okupētajā Ukrainas teritorijā vismaz kopš 2022.gada 24.februāra. Ir pamats uzskatīt, ka Putina kungs ir individuāli kriminālatbildīgs par iepriekš minētajiem noziegumiem," teikts SKT mājaslapā.

Par līdzīgām apsūdzībām izdots arī Krievijas bērnu tiesībsardzes Ļvovas-Belovas aresta orderis.

Krievija nav SKT dalībvalsts un nav skaidrs, kā SKT plāno izpildīt orderi. Arī Ukraina nav SKT dalībniece, taču Kijiva ir pieņēmusi tiesas jurisdikciju un sadarbojas ar tās prokurora biroju.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas