Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta
LĢĀA vadītāja Sarmīte Veide

LĢĀA: Streika komiteja neplāno parakstīt premjera piedāvāto vienošanos

Biedrība Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) neplāno parakstīt Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) piedāvāto vienošanos, jo tajā nav ietverti priekšlikumi par ārstiem svarīgākajām prasībām, portālu Diena.lv informēja LĢĀA Streika komitejas vadītāja Sarmīte Veide.

"LĢĀA streika komiteja ir saņēmusi un izskatījusi Ministra prezidenta priekšlikumus. Vienošanās projektā nav ietverti priekšlikumi par streika svarīgākajām prasībām, tāpēc LĢĀA streika komiteja neplāno parakstīt piedāvāto vienošanos," norādīja Veide, bilstot, ka LĢĀA streika komiteja gatavo atbildes priekšlikumus un tos šodien iesniegs premjeram.

LĢĀA aicina Ministru prezidentu plānot divpusēju tikšanos ar LĢĀA streika komiteju nākamās nedēļas sākumā, lai varētu klātienē izskatīt LĢĀA streika komitejas priekšlikumus.

Notiekošais ģimenes ārstu streiks tiek turpināts, jo valdības piedāvātais neparedz risinājumus streika prasībām. LĢĀA, kā norāda Veide, sagaida, ka Ministru prezidents un veselības ministre Anda Čakša meklēs piemērotus risinājumus ģimenes ārstu izteiktajām prasībām un tādējādi parādīs, ka valdība spēj uzņemties atbildību un risināt problēmas ar piemērotiem līdzekļiem.

Laikraksts Diena jau piektdienas rītā vēstīja, ka ģimenes ārsti šobrīd streiku turpina, jo pilnīga vienošanās ar premjeru Kučinski vēl nav panākta. Sapratne rasta atsevišķos jautājumos, bet, lai lemtu par streika pārtraukšanu, jāpanāk kompromiss visos aspektos.

Arī Latvija Lauku ģimenes ārstu asociācija, kas neietilpst Streika komitejā, izvērtējot Kučinska piedāvājumu, secināja, ka tas ir ļoti nekonkrēts, tādēļ pagaidām tam piekrist nevar, vēsta LETA. Lauku ģimenes ārsti sagatavojuši atbildes vēstuli Kučinskim ar konkrētu piedāvājumu priekšlikumu uzlabojumiem. Vēstule jau nosūtīta valdības vadītājam.

Kā ziņots, pārstājot sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, pirmdien plkst.12 vairāk nekā 600 ģimenes ārsti sāka streiku, solot, ka tas turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām.

Viena no ģimenes ārstu prasībām ir palielināt patlaban noteikto kapitācijas naudas maksājumu par 30%, savukārt Veselības ministrija (VM) piedāvājusi palielināt kapitācijas naudā iekļauto darba algu. Ģimenes ārstam nav tikai darba alga par ārstniecisko darbu, bet ģimenes ārsts ir arī prakses vadītājs, tāpēc kapitācijas naudā iekļauti arī dažādi administrācijas izdevumi. Šī iemesla ģimenes ārstiem svarīgi, lai tiek palielināta visa kapitācijas nauda.

Tāpat VM un ģimenes ārstu domas atšķiras jautājumā par reformā iekļauto ieceri veidot kopprakses. LĢĀA vadītāja Veide skaidroja, ka šādu kopprakšu veidošana nozīmēs dežūras vakara stundās un brīvdienās, kas mainīs visu līdzšinējo darba modeli.

Top komentāri

Katram ir individuāls līgums!
K
Kāds te sakars ar vēl kaut kādu vienošanos? Visiem ģimenes ārstiem jau ir noslēgti līgumi ar Veselības dienestu. Šie līgumi pēc savas būtības ir vienošanās par noteiktu pienākumu izpildi. Daļa no ģimenes ārstiem šobrīd nepilda noslēgtos līgumus, tādā veidā pārkāpjot vienošanos. Pieņemsim, ka tagad viņi parakstīs vēl kaut kādu vienošanos. Vai to viņi pildīs? Murgs kaut kāds!
Tu un es
T
Nedzīvo jau ģimenes ārsti slikti, salīdzinoši ar pārējo Latvijas sabiedrību.
Mana pieredze
M
Jau pasen lielākā daļa Latvijas pilsoņu apguvuši pašārstēšanos. Tas tāpēc, ka ir tikai divas (abas štruntīgas) izvēles — gaidīt mēnešem rindās, vai maksāt milzu summas. Bet rezultāts tikuntā būs niecīgs - diagnozi neuzzināsiet, un ārsta attieksme būs formāla un bezatbildīga. Tagad šai nepievilcīgajai ainai pievienojas ģimenes ārstu iedomība, kurai nav nekāda pamata. Arī mums ļoti daudziem ir augstākā izglītība, savs bizness (prakse), kas jāvada un jāuztur.... bet mēs tāpēc nešantažējam līdzpilsoņus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas