Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Līdz ar obligāto veselības apdrošināšanu prognozē tiesu darbus

Šogad viens no galvenajiem notikumiem veselības aprūpē būs obligātās veselības apdrošināšanas ieviešana - jaunajam veselības aprūpes finansēšanas likumam spēkā jāstājas 2014. gada 1. jūlijā. Lai gan likums Saeimā konceptuāli ir atbalstīts jau 1. lasījumā, tomēr prognozes par to, vai tas stāsies spēkā, ir dažādas. Kamēr vieni domā, ka nekādas aizķeršanās nebūs, tikmēr citi uzskata, ka tā virzību var ietekmēt gan iespējamā ministra maiņa, gan nepilnības pašā sistēmā, ceturtdien raksta Diena.

Patlaban iecerēts, ka obligātās veselības apdrošināšanas sistēma jāievieš līdz 2014. gada 1. jūlijam, kad tiks sākta uzskaite, lai cilvēki, kuri 2014. gadā vismaz pusgadu būs maksājuši iedzīvotāju ienākuma nodokli, no 2015. gada 1. jūlija būtu tiesīgi saņemt veselības aprūpes pakalpojumus. Līdz 2017. gadam gan iecerēts pārejas periods, lai iedzīvotāji un iestādes varētu pielāgoties sistēmai.  

19. decembrī Saeima pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja jauno veselības aprūpes finansēšanas likumu, kas paredz ieviest obligāto veselības apdrošināšanu, sasaistot tiesības uz valsts budžeta apmaksātu veselības aprūpi ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksu. Lai gan likumprojekts sēdē izraisīja plašas diskusijas, tomēr to atbalstīja vairākums deputātu. Arī turpmāko virzību Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (Vienotība) vērtē pozitīvi.

Tomēr, piemēram, Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidents Pauls Princis Dienai norādījis, ka jaunais likums ir pretlikumīgs gan no Satversmes, gan no cilvēktiesību, gan no citu starptautisko normatīvo aktu viedokļa. Tāpat viņš nesaskata nekādus ieguvumus pacientiem. Jaunās sistēmas virzība, pēc viņa domām, būs atkarīga no premjera maiņas. Ja mainīsies veselības ministrs, tad, iespējams, likuma virzība tiks pārtraukta. Bet, ja jaunais Ministru prezidents tāpat kā Valdis Dombrovskis (Vienotība) atbalstīs pašreizējo veselības ministri Ingrīdu Circeni, tad likumprojekts tiks pieņemts. Tomēr šādā gadījumā P. Princis prognozē tiesvedību.

"Jau tagad visaugstākajā līmenī tiek gatavota tiesvedība pret šo likumu. Pieļauju, ka tas būs tiesībsarga kompetencē," sacīja Princis.

Attiecībā gan uz jauno likumprojektu tiesībsarga pilnvarās ir norādīt Saeimai uz trūkumiem likumprojektā un iesniegt savus priekšlikumus vai normatīvā akta redakcijas. Par pašu likumprojektu Satversmes tiesā vērsties nav iespējams, Dienai paskaidroja Tiesībsarga biroja Sociālo, ekonomisko un kultūras tiesību nodaļas vadītāja Ineta Rezevska. Savukārt, ja Saeima neņem vērā tiesībsarga iebildumus un likumprojekts tiek pieņemts Saeimā, tad ir pamats vērsties Satversmes tiesā.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 2.janvāra, laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas