Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +2 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Lielo jaudu tikai izmēģina

No nedēļas uz nedēļu, no mēneša uz mēnesi Latvijas iedzīvotājiem tiek solīta liela apjoma vakcinācija pret Covid-19. Pirmdien veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/P) mediju pārstāvjiem klāstīja, ka kopš gada sākuma gatavojušies, lai no aprīļa sākuma iedarbinātu lielas jaudas vakcinācijas centrus. Daudzviet infrastruktūra ir sagatavota, bet ministrs atzīst, ka aprīlī tie netiks vēl pilnībā noslogoti. Nākamais vēstījums, ka "pilnībā sistēma darbosies nosacīti ar maiju, kad vakcīnu piegādes būs vēl lielākas nekā aprīlī".

Vakar piegādāta Moderna ražotā vakcīna – 25 200 devu – un pavisam reālas cerības jau šodien saņemt 43 200 AstraZeneca vakcīnas devu. Rīgas pašvaldība ir gatava vakcinācijai atvēlēt vienu Rīgas Centrāltirgus paviljonu, lai Lieldienu brīvdienās varētu vakcinēt lielu skaitu rīdzinieku. Saslimstības rādītāji ar Covid-19 galvaspilsētā ir vieni no augstākajiem. Lielā piektdiena jau ir 2. aprīlī un Lieldienas svētdien un pirmdien, tādēļ būtu jāzina, kas un kā tiks uzrunāti, lai laikus varētu gatavoties. Nav runa par vairākiem mēnešiem, bet dažām dienām, taču neziņa paliek.


Zvanīs pa tālruni

Vakcinācijas biroja vadītāja Eva Juhņēviča atzīst, ka rindu kārtošana joprojām notiek manuālā režīmā, jo vēl nedarbojas jaunā vakcinācijas informācijas tehnoloģiju sistēma ViVat, kas ļaus cilvēkam pašam izvēlēties savu laiku un vietu, kur izdevīgāk vakcinēties. "Aicinot uz lielajiem centriem, ar cilvēkiem sazināsies pa tālruni, lai nav situācijas, ka cilvēks neierodas un rodas pārtraukums," skaidro Juhņēviča.

Pavļuts norāda: "Mūsu uzdevums ir sabalansēt raitu vakcinācijas gaitu un taisnīgumu. Pirms apspriest tādas idejas kā brīvā stunda vai vakcinēt ikvienu, kas vēlas, mums ir ļoti daudz darba, lai vispirms vakcinētu iedzīvotājus, kuriem ir augsts risks smagi saslimt." Taisnīga vakcīnu pieejamība pirmām kārtām domāta tām iedzīvotāju grupām, kuras ir apdraudētas visvairāk, tāpēc turpinās vakcinēt seniorus vecumā virs 70 gadiem un cilvēkus ar hroniskām slimībām.

Tiktāl būtu skaidrs, bet uz jautājumu, kā organizēs rindu, lai rīdzinieki no prioritārajām grupām laikus zinātu, ka Lieldienu brīvdienās būs iespēja saņemt ilgi gaitīto vakcīnu, atbildes joprojām ir visai nekonkrētas. Līdz publikācijas brīdim Diena ieguva informāciju vienīgi par to, ka vakcinācijas pakalpojumu sniedzēji saņems sarakstus no Manavakcina.lv un apziņos cilvēkus no prioritārajām grupām, tiklīdz tiks pieņemts lēmums par vakcināciju Rīgas Centrāltirgū, Ķīpsalas hallē vai ATTA Centrā.

Arī uz precizējošiem jautājumiem, kā un pēc kādiem algoritmiem operatīvi organizēs rindu, Vakcinācijas biroja pārstāve Agnese Strazda otrdien zināja tikai teikt, ka par vakcināciju Lieldienu brīvdienās informācija vēl sekos. "Pie nosacījuma, ka tā [vakcinēšana] notiek, maksimāli tiks koncentrēti visi esošie pieteikumi, lai iedzīvotājus operatīvi vakcinētu. Ņemot vērā to, ka brīvdienās ģimenes ārstu prakses lielākoties nestrādā un lielo centru darbībai ekonomiskais pamatojums ir tikai tad, ja uz tiem tiek virzīts ievērojams iedzīvotāju skaits, tad brīvdienās vakcinācija turpināsies, un maksimāli lielam iedzīvotāju skaitam no esošajām prioritārajām grupām tiks dota iespēja saņemt savu vakcīnu." Jāatgādina, ka ir personas ar hroniskām slimībām, kuras jau pirms nedēļas saņēmušas īsziņas, ka jāgaida zvans no ģimenes ārsta, taču tādu joprojām nav saņēmušas un acīmredzot neietilpst to personu lokā, ko plānots vakcinēt lielajos centros. Vēl vakar Diena sazinājās ar kādu medicīnas centru Rīgā, kur saņēma atbildi, ka vakcīnu nav un nevar pateikt, kad tās būs.

Ņemot vērā, ka ne visiem prioritāro grupu pārstāvjiem pašiem vai viņu tuviniekiem ir personīgais transports, tad jāzvana būs tik ilgi, kamēr atradīsies kāds, kas spēs reaģēt ļoti ātri un iespēju varēs izmantot vienīgi tie, kas būs pietiekami mobili, lai nokļūtu līdz lielajam vakcinācijas centram piedāvātajā laikā. Nav arī atbildes uz jautājumu, vai pie vakcīnas tiks tie, kuri gaida jau kopš brīža, kad pieteikties bija iespējams, bet līdz šim saņēmuši atbildi par vakcīnu trūkumu. 


Pirmais mēģinājums Ventspilī  

Otrdien Ventspilī sporta namā Centrs izmēģinājuma režīmā uz vienu dienu atvēra pirmo liela mēroga vakcinācijas punktu, kuru iekārtoja Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca. Tās valdes priekšsēdētājs Juris Lācis Dienai stāsta, ka viss noritējis labi, jo bija tam nopietni gatavojušies pat ar ģenerālmēģinājumu. Plāns bija 500 cilvēku, bet izdevās vakcinēt vairāk nekā 300 ventspilnieku no prioritārajām grupām. Iepriekšējās nedēļas beigās no Vakcinācijas biroja saņemts saraksts ar 400 cilvēkiem, kurus nevakcinē ģimenes ārsti un kurus reģistratoriem ātri nācās sazvanīt. Daļa atteikusies, jo nevēlējās vakcinēties ar AstraZeneca vakcīnu, daļa netika konkrētajā dienā, bet kāds bija sasirdzis. Izrādījās, ka daži no uzrunātajiem jau bija vakcinēti, tādējādi atklājās arī nepilnības reģistrācijas sarakstā. Vakcinācijas dienā daži piezvanījuši, ka tomēr nebūs, bet izdevies sazvanīt citus, lai nebūtu pārāk ilga dīkstāve. 

"Jāatzīst, ka bija, kas vēlas vakcinēties, bet nav kliedētas radītās bažas par AstraZeneca vakcīnu, tādēļ vairāki atteicās no iespējas. Visi vakcinētie jutās labi, tikai vienai kundzei no satraukuma paaugstinājās asinsspiediens, bet ārstu uzraudzībā stāvoklis ātri uzlabojās. Sapratām, ka ir seniori, kuriem ir grūtības pārvietoties, tādēļ turpmāk kā obligāta prasība būs šādus centrus nodrošināt ar ratiņkrēsliem," dalās Lācis.

Vakcinācijas centra darbību filmēja, lai notiekošo varētu analizēt citu reģionu pārstāvji. Mērķis bija pārbaudīt masu vakcinācijas procesu darbībā, lai iegūtās atziņas noderētu arī pārējiem 22 liela mēroga vakcinācijas punktiem, tiklīdz būs saņemts atbilstošs vakcīnu daudzums. Tika testēta pacientu plūsma, vakcinācijas procesa norise, epidemioloģisko prasību nodrošināšana.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas