Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

LVM Latvijas pierobežā atrod īpaši reta un aizsargājama auga platības

AS Latvijas valsts meži (LVM) vides eksperte, pārbaudot vismaz 30 gadus vecus datus, Latvijas - Lietuvas pierobežā konstatējusi vērienīgu ļoti retās un īpaši aizsargājamās augu sugas lielās zvaigznītes (Astrantia major) atradni, liecina LVM publiskotā informācija.

Konstatētajā 3,5 hektāru platībā uzskatīti apmēram 500 lielās zvaigznītes eksemplāri, bet domājams, ka atradnes kopējā platība varētu būt vairāk nekā 14 hektāri.

LVM informē, ka lielā zvaigznīte ir daudzgadīgs čemurziežu dzimtas lakstaugs, kas var sasniegt 70 centimetru garumu. Lielās zvaigznītes ziedi ir bālgani vai sārti, izvietoti 3,5-4,5 centimetru platos čemuros. Naktī un lietū čemuru kāti noliecas uz leju, tādējādi aizsargājot ziedu nektāru un putekšņus. Augs zied no agra pavasara līdz vēlam rudenim, bet galvenokārt no jūnija līdz augustam.

Lielā zvaigznīte savulaik audzēta parkos un dārzos, un daudzās vietās pārgājusi savvaļā kā savvaļas augs, bet dabiskās atradnes Latvijā sastopamas ārkārtīgi reti - tikai Zemgales dienvidos, līnijā Tērvete-Ukri. Lielā zvaigznīte iekļauta īpaši aizsargājamo sugu un to sugu sarakstā, kurām var veidot mikroliegumus, kā arī tā iekļauta Latvijas Sarkanās grāmatas otrajā kategorijā.

Galvenokārt lielā zvaigznīte aug upju krastos alksnājos un vietām arī attālāk no upēm lapu koku un jauktu mežu nogabalos.

Jau ziņots, ka LVM apgrozījums 2020.gadā 349,693 miljoni eiro, kas ir par 6,8% mazāk nekā gadu iepriekš. Vienlaikus kompānijas peļņa saruka 1,7 reizes - līdz 62,286 miljoniem eiro.

LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja - Zemkopības ministrija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas