Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Mārupītē un Māras dīķī piesārņojuma tālāka noplūde nenotiek

Mārupītē un Māras dīķī pēc noliktavas aizdegšanās tālāka indīgu vielu noplūde vairs nenotiek, savukārt vides attīrīšanās no ieplūdušajām vielām ilgs apmēram divas nedēļas, pirmdien pēcpusdienā žurnālistiem pavēstīja Valsts vides dienesta (VVD) Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes eksperts Elmārs Jasinskis.

Lai arī jau izmeklētas pirmās analīzes no piesārņotajām ūdens vietām, precīzas ieplūdušās vielas eksperti vēl neatklāj, vien norādot, ka upē, ieplūstot profesionāliem mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļiem, nonācis vielu "komplekss kokteilis" – forsfors, hlors, dažādi sārmi un skābes – vairāk nekā simts vielu, kuras katru individuāli neplāno uzskaitīt.

Tikmēr arī Veselības inspekcija iesaistījusies nelaimes vietai tuvējās apkaimes iedzīvotāju akās ņemtā ūdens analīžu veikšanā, lai noskaidrotu, vai ūdens ir lietojams. Savukārt piesārņoto ūdenstilpju tuvumā noteikti nedrīkst laist bērnus un dzīvniekus, tāpat ar šo ūdeni nedrīkst laistīt dārzus vai izmantot kādiem citiem mērķiem.

Ir pamats uzskatīt, ka Māras dīķis un Mārupīte līdz ar straumi no piesārņojuma pašattīrīsies divu vai trīs nedēļu laikā, savukārt par piesārņojumu Daugavā nav pamata uztraukties, jo, ja arī kāds vielu daudzums līdz tai nonāks, līdz ar Likteņupes spēcīgo straumi tā daudzums izšķīdīs un kaitējumu nedarīs, paskaidroja VVD Uzraudzības departamenta direktore Inese Kurmahere.

Viņa pastāstīja, ka, apsekojot Mārupītes un Māras dīķa apkaimi kopumā 45 tūkstošu kvadrātmetru platībā, atrasta 361 beigta zivs – raudas, līdakas, asari, līņi, pliči un grunduļi. Līdz ar notikušo nelaimi bojā ies visi abu ūdenstilpju iemītnieki, teica eksperte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas