Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Mediķi aicina domāt par iedzīvotāju pasargāšanu no Ebolas vīrusa arī Latvijā

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) pirmdien nosūtījusi Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (Vienotība) vēstuli, kurā lūdz steidzami īstenot visus nepieciešamos pasākumus, lai pasargātu Latvijas iedzīvotājus no inficēšanās ar Ebolas vīrusu, teikts LVSADA paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem.

Kā norādījusi arodbiedrība, saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) augusta paziņojumu visām valstīm jābūt gatavām identificēt un ārstēt ar Ebolas vīrusu inficētos pacientus, kā arī jāsniedz iedzīvotājiem oficiāla informācija par to, kā izvairīties no saslimšanas. Ņemot vērā infekcijas izplatīšanos, PVO 10. oktobrī pieņēma lēmumu par šo pasākumu pastiprināšanu.

Vieglprātīga attieksme pret PVO ieteikumiem nav pieļaujama, jo noved pie traģiskām sekām, skaidro LVSADA. To pierāda medicīniskā personāla inficēšanās ar Ebolas vīrusu, sniedzot palīdzību pacientiem Spānijā un ASV.

Medicīniskais personāls šajā ziņā ir pieskaitāms augstākajai riska grupai, tāpēc savlaicīgi nodrošināms ar nepieciešamajiem aizsarglīdzekļiem un jāapmāca, kā tie lietojami. Ne velti Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons pagājušajā nedēļā personīgi uzdevis valsts veselības aprūpes sektorā sarīkot mācības cīņai ar Ebolas vīrusu, pauž arodbiedrība.

"Organizēt nepieciešamos pasākumus tad, kad Ebolas vīruss tiks konstatēts, būs daudz par vēlu. Lai savlaicīgi pasargātu mediķus un pārējos Latvijas iedzīvotājus no inficēšanās, valdībai ir jārīkojas nekavējoties," paudis LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris.

Ārlietu ministrijas preses sekretārs Kārlis Eihenbaums aģentūrai LETA pastāstīja, ka Latvija Ebolas vīrusa apkarošanai Āfrikā plāno piešķirt no 30 000 līdz 50 000 eiro. "Visticamāk, summa būs kaut kur pa vidu," sacīja Eihenbaums, prognozējot, ka lēmums par finansējuma piešķiršanu varētu būt gaidāms jau tuvākajā laikā.

Iepriekš ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība) jau bija paziņojis, ka plāno rosināt valdību piešķirt līdzekļus Ebolas vīrusa apkarošanai Āfrikā, iemaksājot līdzekļus attiecīgajā ANO fondā. "Labāk to darīt tur, nevis šeit," uzskata ministrs.

Ebolas vīruss ir nāvīgs tropiskais vīruss, kas izraisa drudzi un - sliktākajā gadījumā - neapturamu iekšēju un ārēju asiņošanu.

Jau vēstīts, ka iepriekš Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti uzsvēruši - Latvijā risks saslimt ar Ebolas vīrusu ir ļoti zems.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas