Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Modeli izvēlas, finansējums vēl jāmeklē

Atbalstot veselības aprūpes modeli, kas paredz finansējumu medicīnai nodrošināt ar valsts obligāto universālo apdrošināšanu no valsts budžeta līdzekļiem, vienlaikus nav atrisināts jautājums, kur šo finansējumu ņemt. To, ka naudas nepietiek, atzīst visi. Tikmēr šā gada veselības finansējuma vājās puses aktualizējusi Latvijas Slimnīcu biedrība (LSB), norādot, ka kvotas medicīnā šogad tikpat kā ir beigušās, līdz ar to lielai daļai Latvijas iedzīvotāju vismaz līdz decembra beigām nebūs pieejama valsts apmaksāta veselības aprūpe, trešdien vēsta laikraksts Diena
Līdz ar modeļa izvēli tiek noteikts, ka nākotnē Latvijas iedzīvotājiem veselības aprūpes pakalpojumu grozs netiks mainīts, un tas attieksies uz visiem Latvijas nodokļu rezidentiem, tostarp bērniem un pensionāriem. Tāpat, apstiprinot ziņojumu, tiek iezīmēts ceļš un dota zaļā gaisma reformu īstenošanai, pēc Ministru kabineta sēdes teica Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS). Valdība vakar apstiprināja arī Veselības ministrijas (VM) sagatavoto ziņojumu Par valsts finansēto veselības aprūpes pakalpojumu apjomu. VM uzskata, ka pašreizējais valsts apmaksātais veselības aprūpes pakalpojumu grozs nav samazināms, tā vietā nozarei nepieciešams papildu finansējums, lai mazinātu rindas uz jau esošajiem pakalpojumiem. Vēlamais finansējums ir divas reizes lielāks nekā šobrīd, proti, 1,4 miljardi eiro, teikts ziņojumā.

Tieši par šī finansējuma avotiem pagaidām skaidrības ir maz. Premjers minēja, ka tiks sākta nodokļu sistēmas pārskatīšana, kas sevī ietver diskusiju par veselības nozares finansēšanu. Tomēr viņš norādīja, ka bija svarīgi izvēlēties finansējuma modeli, lai arī sistēma paliek vecā, jo tālākie soļi būtu pavisam atšķirīgi, ja tiktu izlemts iesaistīt modelī privātos apdrošinātājus. Nākotnē ir iespējams samazināt darbaspēka nodokļus, vienlaikus palielinot kādu patēriņa nodokli, pieļāva Kučinskis. Savukārt, reformējot nozari, vislielākās diskusijas būs par pakalpojumu tīklu, jo "nevarēs visās slimnīcās darīt visu", norādīja premjers un atzina, ka tas būs smagākais un nepopulārākais lēmums.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 12.oktobra, numurā!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas