Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mūsu mazais pārgājiens

Decembra vidū noslēdzās jau četrpadsmitais gadskārtējais skolēnu konkurss Mūsu mazais pārgājiens, kurā tika noskaidroti uzvarētāji četrās dažādās vecuma grupās, laureāta godu iegūstot kopumā 12 komandām.


Visa sākums grāmatā

Konkurss aizsākās 2006. gadā, kad vēra vaļā Imanta Ziedoņa un Rimanta Ziedoņa grāmatu Meža zemē Latvijā. Aicinām ceļā!, mudinot pētīt un atrast savā pagastā, novadā vai pilsētā meža, dabas un kultūrvēsturiskās vērtības, tā daudzu gadu garumā sekmējot interesi un zināšanas par meža nozari, stāsta Zemkopības ministrijas (ZM) Meža departamenta Meža nozares un stratēģijas nodaļas vecākā referente Māra Mīkule. 

Šogad konkursa moto bija ''Atceries, izzini un pilnveidojies, veicinot Latvijas attīstību un izaugsmi!''.

Lai piedalītos konkursā, komandai bija jāveic literatūras un citu informācijas avotu izpēte par kultūrvēsturisko notikumu mijiedarbību ar meža nozari un jādodas izpētes pārgājienā vai ekskursijā. Pēc tam jāsagatavo radošs izpētes darbs – pārgājiena vai ekskursijas apraksts brīvā stāstījumā, esejas vai citā literārā formā par interesantiem novērojumiem un atklājumiem, papildinot aprakstu ar literatūras un citu informācijas avotu izpētē iegūto informāciju, kā arī ar stāstnieku liecībām un vizuālo informāciju (zīmējumiem, kartēm, fotoattēliem u. c.). Vēl bija jāsagatavo konkursa dalībnieka videopieteikums jeb vizītkarte un videopieteikums par projekta norises gaitu, tajā iekļaujot arī fragmentu no pārgājiena vai ekskursijas.

''Šā gada konkursa uzdevums bija saistīts ar kultūrvēsturi. Savukārt kultūra sevī ietver morālās sistēmas, kas lielā mērā ir balstītas kopīgās vērtībās. Konkurss Mūsu mazais pārgājiens iemieso un ikvienā dalībniekā veicina trīs būtiskas vērtības, kas ir ļoti svarīgas kopējā sabiedrības kultūras veidošanā. Zinātkāre. Vēlme izpētīt, atklāt, pilnveidoties pašam. Galvenais – nekad šo īpašību nezaudēt, jo mūsdienās ir jāgrib un jāprot mācīties visu mūžu. Uzņēmība. Iet un darīt vai pastāvēt malā – vienmēr ir izvēle. Visi konkursa dalībnieki šai ziņā jau ir uzvarētāji, jo izvēlējušies darīt. Dzīvē tas tiks augstu novērtēts. Visbeidzot – sadarbība. Spēt iet uz mērķi kopā, kā komandai. Ja to iemācās jau skolā, turpmāk tā būs milzu priekšrocība. Paldies visiem skolotājiem, kuri savos bērnos attīsta un uztur šīs vērtības!'' uzsvēra a/s Latvijas finieris (LF) sabiedrisko attiecību speciālists Pauls Beķeris.


Vīruss izdara korekcijas

Tāpat kā ikvienu dzīves jomu, arī šo konkursu un tā norisi ietekmēja Covid-19 vīrusa pandēmija, tādēļ arī konkursa noslēguma pasākums šogad notika neklātienē ar interneta starpniecību, taču tāpēc sacīkstes fināls neizvērtās mazāk spraigs kā citos gados.

''Aicinājumu piedalīties gadskārtējā konkursā publiskojām ar bažīgām cerībām. Apzinādamies, ka uzmācīgais vispasaules vīruss var rocības ietekmēt bremzējoši. Taču rudenī, izsvārstot iesūtījumus, paudām prieku. Rosīgi bijuši audzēkņi gan 1.–4., 5.–9., 10.–12. klašu grupās, gan interešu pulciņos, gan profesionālās izglītības skolotavās. Šoreiz konkursantiem bija pētnieciski jāuztausta kultūrvēsturisko notikumu mijiedarbe ar meža nozari. Un stāstoši jāapraksta, papildinot ar vizualitātēm: zīmējumiem, fotogrāfijām un videosižetiem,'' savā jau ierasti īpašajā izteiksmes stilā stāsta konkursa komisijas priekšsēdētājs Ēriks Hānbergs.

Konkursa dalībnieku veikumus un zināšanas vērtēja komisija, kurā bija pārstāvji no Valsts izglītības satura centra, ZM, LVM, Latvijas Kokrūpniecības federācijas un LF.

1.–4. klašu grupā konkursā pirmo vietu ieguva Vecsaules pamatskolas trešās un ceturtās klases komanda, dalīto otro vietu izcīnīja Laurenču sākumskolas 4.a klase un Bauskas Valsts ģimnāzijas 4.c klases komanda, savukārt trešajā vietā ierindojās Siguldas pilsētas vidusskolas 2.m klase. 5.–9. klašu grupā pirmo vietu izcīnīja Ogresgala pamatskolas piektā klase, otro vietu ieguva Varakļānu vidusskolas sestā klase, savukārt dalītajā trešajā vietā ierindojās trīs skolu komandas – Jaunogres vidusskolas 6.a klase, Madlienas vidusskolas septītā klase un Zilupes vidusskolas 7.a–7.c klašu komandas. Interešu izglītības pulciņu un mazpulku grupā pirmo vietu ieguva Rīgas 1. Kristīgās pamatskolas Vides pētnieki, 3.–6. klašu grupa, bet otro vietu izcīnīja Skaistkalnes vidusskolas Vides pulciņa sestās klases skolēni. Savukārt 10.–12. klašu un profesionālo izglītības iestāžu audzēkņu grupā pirmā vieta tika piešķirta Bulduru Dārzkopības vidusskolas arboristu/kokkopju 1ARB kursa komandai.

Iepriekšējos gados konkursa dalībnieki apzināja Latvijas mežos sastopamās dabas un kultūrvēsturiskās vērtības, iepazinās ar koksnes izmantošanas veidiem un ieguva plašākas zināšanas par meža nozari un tās nozīmi tautsaimniecībā. Tāpat dalība konkursā veicināja izpratni par klimata izmaiņām Latvijā un pasaulē un meža nozares devumu klimata izmaiņu mazināšanā, meža daudzveidīgajām bagātībām un meža nozares devumu Latvijā un pasaulē. Pēdējo trīs gadu laikā, iedvesmojoties no skolēnu konkursa darbiem, ir tapušas arī grāmatas – Priede smuka, priede kupla, tavu greznu augumiņu un Aiz upītes balti bērzi sudrabiņa lapiņām

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas