Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Mūžībā devusies izcilā latviešu diplomāte Aina Nagobads–Ābols

Ārlietu ministrija dziļās sērās paziņo, ka 2021. gada 29. septembrī Parīzē 101 gada vecumā mūžībā devusies izcilā latviešu diplomāte Aina Nagobads–Ābols.

Godinot bijušās vēstnieces piemiņu un lielo ieguldījumu atjaunotās Latvijas valsts un ārlietu dienesta izaugsmē un nostiprināšanā, Ārlietu ministrijā tiks atvērta līdzjūtību grāmata 4. oktobrī no plkst. 14.00 līdz 16.00 un 5. oktobrī no plkst. 10.00 līdz 14.00.

Aina Nagobads–Ābols dzimusi 1920. gada 9. jūnijā Rīgā pedagoga un neatkarības cīnītāja Ernesta Nagobada ģimenē. Pēc II ģimnāzijas beigšanas 1939. gadā A. Nagobads–Ābols studēja medicīnu Latvijas Universitātē. 1944. gada rudenī kopā ar Universitātes slimnīcas personālu tika evakuēta uz Vāciju. 1949. gadā A. Nagobads–Ābols beidza Tībingenas Universitātes Medicīnas fakultāti un apprecējās ar Guntaru Ābolu (1921–2016). Kopā ar ģimeni dzīvoja Marokā (1951–1954), pēc tam Parīzē un tās piepilsētā Levezinē (Le Vésinet).

1990. gada martā Latvijas Republikas diplomātiskā un konsulārā dienesta vadītājs Anatols Dinbergs iecēla Ainu Nagobads–Ābols par goda konsuli Francijā, savukārt gadu vēlāk viņa kļuva par vēstnieci Francijā, Spānijā un Portugālē un no 1992. gada līdz 2000. gadam bija Latvijas pastāvīgā pārstāve UNESCO. 1997. gadā A. Nagobads–Ābols beidza pildīt vēstnieces amata pienākumus un 2000. gada janvārī saņēma pārstāvniecības UNESCO padomnieces goda statusu.

Aina Nagobads-Ābols ir apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeņa III šķiru, Francijas Goda Leģiona ordeņa III šķiru un Portugāles Lielā Nopelnu krusta I šķiru. 2019. gadā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, iedibinot jaunu tradīciju pasniegt balvu par mūža ieguldījumu Latvijas ārpolitikā, pirmo apbalvojumu piešķīra Ainai Nagobads–Ābols.

Šajā vasarā Latvijas Nacionālās bibliotēkas oranžērijā bija apskatāma vēstnieces dzīves un bagātīgajai profesionālajai darbībai veltīta izstāde “Gadsimta latviete”. Rudenī izstādi varēs aplūkot Parīzē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas