Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

NBS ieviesīs speciālistu kategoriju kareivju un instruktoru sastāvā

Lai izvairītos no prognozējamas kvalificētu speciālistu aiziešanas no bruņotajiem spēkiem, armijā plānots ieviest speciālistu kategoriju Nacionālo bruņoto spēku (NBS) kareivju un instruktoru sastāvā.

2.janvārī izstrādāto Nacionālo bruņoto spēku kareivju un instruktoru speciālistu koncepciju paredzējusi skatīt Ministru kabineta komiteja.

NBS ir karavīru specialitātes, kurās dienesta pienākumu izpilde prasa ļoti specifisku militāro vai civilo profesionālo sagatavotību, kas iegūstama ilgstošā un parasti arī dārgā apmācību procesā. Šobrīd NBS vienībās atsevišķās specialitātēs ir vakanti 257 kareivju un instruktoru amati, kurus ilgstoši nevar nokomplektēt attiecīgās kvalifikācijas speciālistu trūkuma dēļ.

Lai šos amatus nokomplektētu ar atbilstoši kvalificētiem speciālistiem, rekrutējot tos no civilās vides saskaņā ar šobrīd spēkā esošo kārtību, paies četri līdz 16 gadi un tiks izlietoti ievērojami finanšu līdzekļi šo speciālistu standarta militārajai apmācībai, norāda koncepcijas iesniedzējs - Aizsardzības ministrija.

Ņemot vērā NBS vienībām uzticētos valsts aizsardzības uzdevumus un to izpildes nodrošināšanai izvirzītās augstās prasības attiecībā uz personāla profesionālo sagatavotību, zināšanu un prasmju līmeni, NBS ir nepieciešams paplašināt speciālistu loku, ieviešot speciālistu kategoriju arī kareivju un instruktoru sastāvā.

Tā kā virsnieku sastāvā jau pastāv speciālistu kategorija un speciālistu trūkums dažādās jomās īpaši aktuāls ir tieši kareivju un instruktoru sastāvā, šajā koncepcijā piedāvātais risinājums attiecas tikai uz kareivju un instruktoru sastāvu.

Lai piesaistītu profesionālajam dienestam un maksimāli ilgi noteiktā amatā saglabātu NBS nepieciešamo specialitāšu karavīrus, ir jāveido tāda motivējoša sistēma, kurā profesionāli sagatavots speciālists tiktu apmācīts, ievērojot amata militāro specifiku, integrēts NBS militārajā hierarhijā un atalgots atbilstoši specialitātei, uzskata ministrija.

Par kareivju un instruktoru speciālistu amatiem tiks noteikti tie kareivju un instruktoru amati noteiktajās specialitātēs, kurus atļauts ieņemt militārajiem darbiniekiem un kurus nav plānots pārveidot par civilajiem amatiem. Šobrīd NBS štatos esošie civilie amati par karavīru speciālistu amatiem pārveidoti netiks. Militāro darbinieku kategorija NBS pastāv līdz 2011.gada 31.decembrim. Pēc šī termiņa beigām NBS regulāro spēku vienības tiks komplektētas no profesionālā dienesta karavīriem un civilajiem darbiniekiem.

Lai izveidotu NBS vajadzībām visatbilstošāko kareivju un instruktoru speciālistu kategorijas ieviešanas modeli, koncepcijā ir noteikti kareivju un instruktoru speciālistu kategorijas ieviešanas pamatprincipi un kritēriji noteiktu specialitāšu akceptēšanai speciālistu statusā. Atbilstoši šiem kritērijiem esošo NBS virsnieku speciālistu amatu grupu ir pamats papildināt ar šādām speciālistu grupām kareivju un instruktoru sastāvā: medicīnas speciālisti, sakaru un informācijas tehnoloģiju speciālisti, finanšu un budžeta plānošanas speciālisti, mūziķi, inženiertehniskie speciālisti, bruņojuma nodrošinājuma speciālisti, autotransporta apkopes/ekspluatācijas speciālisti un militāri publisko attiecību speciālisti.

Saskaņā ar koncepciju kareivji un instruktori speciālisti ir karavīri, kuriem ir NBS vienību kaujas spēju uzturēšanai nepieciešamās specifiskās profesionālās zināšanas vai prasmes noteiktās specialitātēs un kuri ir apguvuši kareivjiem speciālistiem un instruktoriem speciālistiem noteiktos īpašos militārās apmācības kursus. Šādu karavīru aizvietošana, rotēšana vai pārvietošana notiek attiecīgās specialitātes ietvaros.

Kareivju un instruktoru amati šajās specialitātēs, kurus atļauts ieņemt militārajiem darbiniekiem un kurus nav plānots pārveidot par civilajiem amatiem, tiks pārveidoti par kareivju un instruktoru speciālistu amatiem.

Saskaņā ar izstrādāto koncepciju karavīru dienesta pakāpes pārdēvētas netiek. Piederība speciālistiem (norāde uz īpašu profesionālo sagatavotību, bet ierobežotu militāro izglītību) tiks uzskatāmi parādīta ar citādas krāsas dienesta pakāpju zīmotnēm.

Pāreja uz standarta dienesta gaitas karavīru kategoriju iespējama tikai tad, ja karavīrs iegūst standarta dienesta gaitas karavīram noteikto pilna apjoma militāro izglītību. Proti, karjeras kursus, kas atbilst viņa dienesta pakāpei noteiktajam militārās izglītības līmenim, kā arī visiem tam pašam karavīru sastāvam noteiktajiem zemākajiem militārās izglītības līmeņiem.

Atbilstoši šādai izpratnei par kareivju un instruktoru speciālistu sastāvu ir izveidots kareivju un instruktoru speciālistu dienesta gaitas modelis, kas izklāstīts atbilstoši kritērijiem: dienesta pakāpe, izglītība specialitātē (militārā un profesionālā), pieņemšana dienestā, dienesta gaitas nosacījumi, iespējamā karjera un izaugsme, kā arī darba samaksa. Vienlaikus analizēta arī risinājuma atbilstība izvirzītajiem koncepcijas pamatprincipiem, kā arī novērtēti iespējamie riski, pozitīvie un negatīvie aspekti. Koncepcijas ieviešana tiks nodrošināta aizsardzības nozarei piešķirtā finansējuma ietvaros.

Aizsardzības ministrijai līdz 2012.gada 29.decembrim būs jāizstrādā un jāiesniedz izskatīšanai Ministru kabinetā grozījumus Militārā dienesta likumā.

Ja speciālistu komplektēšanas jautājums netiek risināts, paredzams progresējošs speciālistu trūkums NBS vienībās. Tas var ietekmēt vienību kaujas gatavību, kā arī izraisīt uzdevumu izpildes kvalitātes un kompetences līmeņa pazemināšanos jomās, kurās amata izpildei ir nepieciešama specifiska profesionāla kvalifikācija un pieredze.

Ja dienestā NBS netiks efektīvi iesaistīti un noturēti jau sagatavoti speciālisti, pieaugot darba tirgus pieprasījumam ārpus NBS, prognozējama sagatavotu speciālistu aizplūšana uz civilo sektoru, norāda armijas vadība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas