Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

NBS karavīriem un militāriem darbiniekiem ikgadējā veselības pārbaudē nepārbauda "veselo saprātu"

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīriem un militāriem darbiniekiem medicīniskā pārbaude tiek veikta katru gadu, taču garīgo veselību gan neviens īpaši nepārbauda - pašam karavīram jāpastāsta par savām slimībām, apliecinot, ka viņš sniedzis patiesas un pilnīgas ziņas, šādu informāciju sniedza Aizsardzības ministrijas (AM) Preses nodaļā, kad AM tika lūgta skaidrot, kā NBS varēja dienēt persona, kura tagad ir apsūdzēta par naudas izkrāpšanu no NBS un ekspertīzē atzīta par garīgi nepieskaitāmu.

Kā ziņots, par finanšu līdzekļu izkrāpšanu no bruņoto spēku budžeta ticis apsūdzēts arī kāds garīgi nepieskaitāms bijušais karavīrs, secināms no prokuratūras sniegtās atbildes par vairāku no Militārās policijas saņemto kriminālprocesu izmeklēšanas gaitu. Šī persona ir bijusī bruņoto spēku amatpersona - civilpersona militārā darbinieka statusā, ar kuru darba tiesiskās attiecības Gaisa spēkos tika pārtrauktas 2009.gada novembrī.

Līdz tam veiktajās medicīniskajās pārbaudēs bijušajai amatpersonai šāda rakstura veselības traucējumi netika konstatēti, norādīja AM.

Karavīriem un militārajiem darbiniekiem medicīniskā pārbaude tiek veikta ik gadu. Pirms veselības pārbaudes veikšanas karavīrs un militārais darbinieks iesniedz veselības aptaujas veidlapu, kurā, atbildot uz jautājumiem, personīgi norāda ziņas par slimībām vai to simptomiem kopš iepriekšējās pārbaudes, apliecinot, ka sniedzis patiesas un pilnīgas ziņas.

Veselības pārbaudē obligāti tiek veiktas asins un urīna analīzes, elektrokardiogramma, krūšu orgānu rentgenogramma, audiogramma, tiek izieta apskate pie acu ārsta un zobārsta, kā arī primārās veselības aprūpes ārsta. Ņemot vērā iegūtās indikācijas, primārās veselības aprūpes ārsts karavīru un militāro darbinieku nosūta pie citiem speciālistiem - ķirurga, neirologa, psihiatra, otorinolaringologa - vai uz papildizmeklēšanu, kur tiek veiktas papildu analīzes - ultrasonoskopija, datortomogrāfija un citu veidu izmeklēšanas. Veselības pārbaudes apjoms atkarīgs arī no pārbaudāmā vecuma.

Jau ziņoja, ka Militārā policija lūgusi prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret 11 Nacionālo bruņoto spēku (NBS) amatpersonām par valsts finanšu līdzekļu sistemātisku izkrāpšanu, izmantojot viltotus komandējuma attaisnojuma dokumentus, tādā veidā iegūstot tiesības neatmaksāt piešķirtos komandējuma līdzekļus.

Prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne informēja, ka par vienu personu lieta nodota tiesai medicīniska rakstura piespiedu līdzekļa noteikšanai. Tas nozīmē, ka šī persona ir atzīta par garīgi nepieskaitāmu, pretējā gadījumā lietu tiesai nodotu vispārējā kārtībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens

Pazeminoties gaisa temperatūrai, 28.septembrī Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas