Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

NMPD noraida pārmetumus par ātrās palīdzības auto iegādes kavēšanu

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) noraida izteikumus par dienesta bezdarbību vai apzinātu rīcību saistībā ar līzinga izmantošanu ātrās palīdzības automašīnu iepirkumā, kas, kā atklājies, nav iespējams, jo to neļauj likums.

Turklāt visi veicamie sagatavošanās darbi un plānotās aktivitātes tikušas saskaņotas arī ar Veselības ministriju (VM), informē NMPD.

Arī uzdevumu par Rīgas reģiona vajadzībām nepieciešamo jauno operatīvo transportlīdzekļu iegādi finanšu līzingā dienests 11.decembrī oficiālā vēstulē saņēma no VM. Nepieciešamie aprēķini un dokumentācija tika sagatavota sadarbībā ar ministrijas speciālistiem. Tos vērtēja arī Iepirkumu uzraudzības komisijā un Finanšu ministrijā, tomēr neviena no institūcijām iepriekš netika norādījusi uz finanšu līzinga liegumu valsts pārvaldē.

Kā uzsver NMPD, valstij lietderīgāk operatīvos medicīniskos transportlīdzekļus ir iepirkt pašai, to iegādei un tālākai atjaunošanai paredzot atbilstošu finansējumu ilgtermiņā ik gadu.

Dienests uzsver, ka jau no decembra vidus, kad VM pieņēma konceptuālu lēmumu ātrās palīdzības brigāžu mašīnas un šoferu pakalpojumu turpmāk nepirkt kā ārpakalpojumu, bet valstij pašai tos nodrošināt, NMPD veic visus sagatavošanās darbus, lai no šā gada maija nodrošinātu neatliekamo medicīnisko palīdzību Rīgas reģiona iedzīvotājiem.

NMPD atbildīgie speciālisti jau no decembra izvērtējot visu dienesta rīcībā esošo rezerves operatīvo medicīnisko transportlīdzekļu tehnisko stāvokli, nodrošina nepieciešamos remontdarbus un tehnisko apskašu veikšanu.

Atbilstoši noteiktajiem termiņiem Rīgas reģionam paredzētajās mašīnās plānots uzstādīt brigāžu darbam nepieciešamo aprīkojumu, tostarp medicīnisko aparatūru, navigāciju, ārsta datorus, izsaukumu statusa iekārtas un rācijas.

Vienlaikus tiek risināti jautājumi par Rīgas reģionam nepieciešamo operatīvo transportlīdzekļu remontzonas nodrošinājumu, kā arī auto apgādi ar degvielu, OCTA un KASKO iegādēm, kā arī auto mazgāšanas iespējām.

Tāpat NMPD tiek izstrādāti kritēriji un gatavots konkurss operatīvo transportlīdzekļu autovadītāju atlasei, plānota šoferu apmācība, tostarp paplašinātās pirmās palīdzības apguve, plānota šoferu apgāde ar darba formām un obligāto veselības pārbaužu veikšana.

Kā ziņots, Belēvičs uz nenoteiktu laiku apturējis 30 ātrās medicīniskās palīdzības automašīnu iegādi Rīgas reģionam. Iepirkums apturēts, jo atklājies, ka tas izsludināts nepareizi.

Valdība 13.janvārī atbalstījusi veselības ministra ieceri nodrošināt ātrās palīdzības automašīnas, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Rīgas reģiona centram iegādājoties tās līzingā. Tomēr atklājies, ka finanšu līzinga izmantošana ātrās palīdzības auto iepirkumā nav iespējama, jo to neļauj likums, bet otrs līzinga veids - operatīvais līzings - nav valsts interesēm atbilstošs, jo pēc noteikta ātrās palīdzības mašīnu izmantošanas laika tās būtu jāatdod atpakaļ ražotājam.

Līdz ar to par spēku zaudējušu kļūst iepriekš 2014.gada 9.septembrī izsludinātais konkurss par medicīnisko transportlīdzekļu un to vadītāju nodrošināšanu Rīgas reģionam ārpakalpojumā, kurš tika pārtraukts pagājušā gada 29.decembrī.

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) norādījis, ka kļūdainais ātrās palīdzības mašīnu iepirkums ticis izsludināts apzināti. Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta panorāma ministrs teica, ka nešaubās par to, ka rīcība bijusi apzināta. Par to ir atbildīgi divi ierēdņi - bijušais Veselības ministrijas valsts sekretārs Rinalds Muciņš un NMPD vadītājs Armands Ploriņš, viņš sacīja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas