Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

No nākamā mācību gada ukraiņu bēgļu bērni izglītību iegūs valsts valodā

No nākamā mācību gada ukraiņu bēgļu bērni izglītību Latvijā iegūs valsts valodā, aģentūru LETA informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Savukārt skolēni pirmsskolas izglītības vai pamatizglītības pakāpē varēs apgūt arī mazākumtautību izglītības programmu, kas tiek īstenota ukraiņu valodā, ievērojot likumā noteikto proporciju latviešu valodas lietošanā mācību procesā.

Ukraiņu skolēni jaunajā mācību gadā arī var turpināt izglītības ieguvi tajā pašā izglītības iestādē, kurā tika uzņemti iepriekšējā mācību gadā, ja izglītības iestāde nodrošina izglītības programmu valsts valodā vai ukraiņu valodā. Ja šādas iespējas pašreizējā skolā nav, pašvaldībai ir jānosaka cita izglītības iestāde.

Izglītības iestāde, kas iepriekšējā mācību gadā nodrošināja izglītības ieguvi mazākumtautību programmās un turpmāk nodrošinās licencētas izglītības programmas īstenošanu valsts valodā vai ukraiņu valodā, sazināsies ar nepilngadīga civiliedzīvotāja likumisko pārstāvi vai pilngadīgu civiliedzīvotāju un informēs par nepieciešamību iesniegt rakstveida iesniegumu par izglītības programmas maiņu.

Tomēr, ja izglītības iestādi ir nepieciešams mainīt, visus jautājumus par jauno skolu risinās konkrētās pašvaldības atbildīgā amatpersona, sazinoties ar skolēna dzīvesvietai tuvāko skolu vai skolu, kurā ir brīvas vietas.

Savukārt tā izglītības iestāde, kurā ukraiņu bēgļu bērns mācījās šajā mācību gadā, pēc konkrētas informācijas saņemšanas piecu darba dienu laikā informēs par pieņemto lēmumu bērnu un viņa likumisko pārstāvi, norādot visu nepieciešamo informāciju par jauno izglītības iestāde - atbildīgās amatpersonas vārdu, uzvārdu e-pasta adresi un tālruņa numuru.

Skolēnu jaunajā izglītības iestādē uzņems, pamatojoties uz skolēna, skolēna vecāka vai likumiskā pārstāvja rakstveida iesniegumu izglītības iestādes vadītājiem.

IZM visām izglītības iestādēm un izglītības pārvaldēm ir nosūtījusi detalizētu informāciju ar algoritmu un nepieciešamajām darbībām, kas jāveic katrai iesaistītajai pusei.

Saskaņā ar Valsts izglītības informācijas sistēmas datiem 2022.gada 26.maijā Latvijas izglītības iestādēs mācās 4177 ukraiņu bēgļu bērni. Pirmsskolas izglītības programmu latviešu valodā apgūst 927, bet mazākumtautību izglītības programmas - 398 bērni. Savukārt vispārējā izglītībā 1943 bērni mācās latviešu valodā, bet 1348 apgūst mazākumtautību izglītības programmas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas