Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Okupācijas muzeja ēkas rekonstrukcijai un piebūvei iedala 7,4 miljonus eiro

Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecībai tiks teju 7,4 miljoni eiro, otrdien nolēma valdība.

Kompleksa būves pirmā kārta jeb Latvijas Okupācijas muzeja ēkas rekonstrukcija un tā piebūves - Nākotnes nama - celtniecība jāpabeidz līdz 2016.gada 1.oktobrim. Iepriekšējais termiņš paredzēja to paveikt līdz 2015.gada 1.aprīlim. Lēmums pagarināt pirmās kārtas būvdarbu pabeigšanas termiņu pieņemts, jo SIA Būvprojektu vadība nav izpildījusi 2013.gada 1.martā noslēgto līgumu ar VNĪ par tehniskā projekta izstrādi, tādēļ līgums lauzts.

Savukārt kompleksa otrā kārta jeb Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla Latviešu strēlnieku laukumā būvniecība pabeidzama līdz 2017.gada 1.jūlijam. 

Finanšu ministrijai, sagatavojot priekšlikumus 2015.gada budžetam, jāparedz ilgtermiņa saistības par Okupācijas muzeja ēkas Rīgā, Strēlnieku laukumā, rekonstrukciju un Nākotnes nama būvniecību, kā arī Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla izveides izdevumu segšanu Valsts nekustamo īpašumu budžetā 2017.gadā 2,3 miljonu, 2018.gadā - 2,3 miljonu, bet 2019.gadā - 2,6 miljonu eiro apjomā.

Savukārt Kultūras ministrijai, sagatavojot un iesniedzot Finanšu ministrijā priekšlikumus likumprojektam par valsts budžetu kārtējam gadam, vajadzēs paredzēt ilgtermiņa saistības Strēlnie nekustamā īpašuma Latviešu strēlnieku laukumā 1, Rīgā, uzturēšanas izdevumu segšanai VNĪ 2016.gadā 21 423 eiro, bet turpmākajā laikposmā - 1,6 miljonu eiro.

Šā gada 18.jūlijā noslēgts līgums ar SIA 5.iela par Okupācijas muzeja tehniskā projekta izstrādi un ekspertīzi līdz 2014.gada 31.oktobrim un pēc dokumentācijas akceptēšanas sāksies iepirkuma procedūra būvniecības darbiem.

Savukārt izstrādātajam un Rīgas pilsētas būvvaldē 2009.gadā saskaņotajam būvniecības otrās kārtas skiču projektam ir beidzies derīguma termiņš. Līdz ar to, lai turpinātu darbus būvniecības otrajā kārtā, nepieciešama atkārtota skiču projekta saskaņošana.

Jāatgādina, ka Okupācijas muzeja ēkas rekonstrukcijas ideju 2001.gadā izstrādāja pazīstamais latviešu arhitekts Gunārs Birkerts.

Latvijas Okupācijas muzejs atspoguļo Latvijas okupācijas vēsturi no 1940.gada līdz 1991.gadam, tās priekšvēsturi un sekas. Muzeju ik gadu apmeklē vairāk nekā 100 000 viesu. Muzeju uztur Latvijas Okupācijas muzeja biedrība. Pašlaik muzejs atrodas bijušajās ASV vēstniecības telpās Raiņa bulvārī 7.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas