Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Osinovskis lūdz Saeimas Ētikas komisijai izvērtēt deputāta Juraša izteikumus

Igaunijas uzņēmējs, a/s Skinest Group akcionārs Oļegs Osinovskis vērsies ar iesniegumu pie vairākiem Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas deputātiem, kā arī parlamenta priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces ar lūgumu izvērtēt Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Jura Juraša publisko izteikumu atbilstību Saeimas deputātu Ētikas kodeksam.

O. Osinovska iesnieguma pamatā ir J. Juraša publiskie izteikumi pēc Vidzemes rajona Limbažu tiesas 21. janvārī pasludinātā saīsinātā sprieduma tā sauktajā Magoņa – Osinovska lietā, kurā tiesnesis noraidīja visas O. Osinovskim un bijušajam VAS Latvijas dzelzceļš vadītājam Uģim Magonim izvirzītās apsūdzības un pasludināja viņiem attaisnojošu spriedumu.

Lai gan pilnais tiesas spriedums ar tiesas argumentiem un apsvērumiem pagaidām nav pieejams, J. Jurašs jau tajā pašā dienā publiski paziņoja, ka pirmās instances tiesas lēmums viņu neizbrīnot. “Nebrīnos nevis tāpēc, ka es nebūtu pārliecināts par to, ka pierādījumu bija pietiekami, bet drīzāk no cita aspekta – vismaz pēdējos divus mēnešus gaisā virmoja dažādas runas un bija skaidrs, ka ļoti daudzi ietekmīgi vīri, kuru interesēs bija panākt šādu iznākumu, darīja visu iespējamo, lai šāds lēmums tiktu pieņemts,” aģentūrai Leta paziņoja Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs.

O. Osinovskis iesniegumā Saeimas deputātiem uzsver, ka pēc publiski pieejamas informācijas Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes Izmeklēšanas koordinācijas nodaļā veikta resoriskā pārbaude par J.Juraša publiskajos apgalvojumos ietverto komentāru “par ietekmīgu vīru centieniem”. 18. februārī pārbaude pabeigta, pieņemot lēmumu par atteikšanos uzsākt kriminālprocesu. Konkrētais lēmums liecina, ka policija šos izteikumus uzskata par nepamatotiem, akcentē uzņēmējs.

Šādi J. Juraša izteikumi un apgalvojumi ir aizskaroši, dod mājienus par negodīgu ietekmi, diskreditē procesa dalībniekus, rada iespaidu par darbībām ārpus likuma, tie nebalstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju. J. Jurašs ar šādiem izteikumiem ir rīkojies pretēji Saeimas deputātu Ētikas kodeksā noteiktajam un līdz ar to pārkāpis Ētikas kodeksu, raksta O. Osinovskis.

“Es ilgstoši saskaros ar skaļiem amatpersonu izteikumiem saistībā ar kriminālprocesu, kurā esmu apsūdzēts. Tas nodara kaitējumu ne vien manai reputācijai, bet apgrūtina arī uzņēmumu darbību gan vietējā, gan starptautiskā tirgū. Es kategoriski noraidu izvirzītās apsūdzības un nemainīgi ceru uz taisnīgu tiesas procesu. Tomēr cerību uz to, ka Latvija ir tiesiska valsts, kas respektē Eiropas Savienības normatīvus, mazina iespaids, ka augstas amatpersonas var nesodīti izteikt nepatiesus, kompromitējošus, aizskarošus izteikumus, kas ne vien skar mani personīgi, bet rada draudus Latvijas tiesu varas neatkarībai,” iesniegumā deputātiem pauž uzņēmējs.

Jāatgādina, ka līdzīgus izteikumus pēc Limbažu tiesas sprieduma pauda arī Tieslietu ministrs Jānis Bordāns. Pēc šiem abu amatpersonu izteikumiem sekoja asa kritika no Tieslietu padomes, Tiesnešu biedrības un advokatūras, norādot ka šādi izteikumi par tiesneša spriedumu, sevišķi vērā ņemot apstākli, ka vēl nav publiskots pilnais spriedums ar tiesneša argumentiem, nav pieņemami. Pat vēl vairāk - atsevišķi tieslietu jomas pārstāvji abu amatpersonu izteikumus vērtē kā nepieļaujamu iejaukšanos tiesu darbā un pat kā atklātus draudus tiesnesim.

O. Osinovskis pauž uzskatu, ka Latvijas Tiesnešu biedrības, bijušā Satversmes tiesas priekšsēdētāja un Tieslietu padomes paustie viedokļi skaidri apliecina faktu, ka J. Jurašs ar saviem izteikumiem attiecībā uz Limbažu tiesas spriedumu ir rupji pārkāpis nevainīguma prezumpciju un  Satversmi un līdz ar to arī Saeimas deputātu Ētikas kodeksu, un tikai likumsakarīgi būtu sagaidīt arī Saeimas reakciju uz deputāta pārkāpumu.

“Klusēšana un pozīcijas neizrādīšana šajos apstākļos netieši veicina arī turpmākus Saeimas Ētikas kodeksam neatbilstošus, nesodītus izteikumus. Jānorāda, ka Saeimas reakcijai uz šādu tās deputāta un Juridiskās komisijas priekšsēdētāja rīcību ir būtiska nozīme, jo šāda augstu amatpersonu rīcība grauj valsts tiesiskumu un tiesu sistēmas reputāciju gan vietējā, gan starptautiskā līmenī, kā arī apdraud demokrātiskas valsts pamatprincipus un Latvijas Republikas kā tiesiskas un demokrātiskas valsts tēlu. Ņemot vērā iepriekš minēto, lūdzu ar atbildību par Saeimas prestižu, izvērtēt un rīkoties savas kompetences ietvaros, veicot nepieciešamās darbības, lai tiktu izvērtēta J. Juraša publisko izteikumu atbilstība Saeimas deputātu Ētikas kodeksam,” deputātus aicina O. Osinovskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas