Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

papildināta - Aizdevēji nepieciešamo budžeta konsolidāciju joprojām min 150 - 180 miljonu latu robežās

Latvijas valdības sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem vēl turpināsies, bet patlaban kā nepieciešamo nākamā gada valsts budžeta konsolidācijas apjomu aizdevēji joprojām min 150 - 180 miljonus latu.

Kā šovakar pēc vairāku stundu sarunām ar valdību žurnālistiem sacīja Eiropas Komisijas misijas vadītājs Gabriele Džudiče, šā gada aprīlī vērtētais konsolidācijas apmērs bija 158 - 180 miljonu latu robežās. Arī tagad tiek vērtēts, ka konsolidācijas apjoms nebūs nozīmīgi zemāks par minēto summu.

Konkrētas vienošanās ar valdību joprojām nav panāktas. Sarunas ar aizdevējiem šonedēļ vēl turpināsies.

Kā žurnālistus informēja premjers Valdis Dombrovskis (V), konsolidācijas apjomu rīt skatīs valdība. Pēc tam rīt vai parīt arī notiks nākamais sarunu raunds ar aizdevējiem.

Iepriekš tika ziņots, ka aizdevēju misija darbu Latvijā beigs 8.novembrī, bet patlaban nav zināms, cik ilgi aizdevēji vēl uzturēsies Latvijā un kad dosies projām.

Starptautiskā valūtas fonda misijas Latvijā vadītājs Marks Grifits uzsvēra, ka sarunu mērķis ir nodrošināt, lai nākamā gada Latvijas budžeta deficīts nepārsniedz 2,5% no iekšzemes kopprodukta. Lai gan šodien sarunās panākts zināms kompromiss, sarunas vēl turpināsies, atzīmēja Grifits.

Viņš atzina, ka šī konsolidācija ir sarežģīta, jo to nevar īstenot uz nodokļu paaugstināšanas un sociālo pabalstu samazināšanas rēķina.

Aizdevēju kopējā pozīcija ir, ka Latvijai nākamgad ir jāturpina sociālās drošības tīkla pasākumi, ņemot vērā augstos bezdarba rādītājus un iespējamos globālās ekonomikas satricinājumus.

Aizdevēji arī uzstāj, ka ir ļoti svarīgi budžetā nodrošināt mehānismus, kas aizsargā maznodrošinātos.

Tāpat aizdevēji uzsver, ka valdībai ir jāturpina strukturālās reformas valsts uzņēmumos, jāturpina paaugstināt valsts pārvaldes kvalitāte un jāpilnveido nekustamā īpašuma nodokļu sistēma.

Pēc Dombrovska teiktā, sarunās ar aizdevējiem šodien panākta vienošanās par iedzīvotāju ienākuma nodokļu pārdali, aizdevējiem atbalstot piedāvājumu pašvaldībām nākamgad novirzīt 80% no ienākuma nodokļa, vienlaikus valdībai saglabājot sociālā atbalsta pasākumu finansēšanu.

Kā ziņots, šodien tikšanās laikā valdība un pašvaldības konceptuāli gan vienojās par citu iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadales proporciju, proti, pašvaldības nākamgad varētu saņemt 81% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumiem, bet 19% nonāktu valsts budžetā, vienlaikus pašvaldībām pārņemot garantētā minimālā ienākuma un dzīvokļa pabalsta finansēšanu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kultūras ministre Logina atkāpjas no amata

Kultūras ministre Agnese Logina (P) nolēmusi personīgu iemeslu dēļ atkāpties no ministres amata, un šos pienākumus viņa beigs pildīt 17.jūnijā, aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijas sabi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas