Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +25 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

papildināta - Rīgas pilī valdības un Saeimas pārstāvji vienojas atbalstīt mazo pensiju saņēmējus

Rīgas pilī Valsts prezidentam Andrim Bērziņam tiekoties ar labklājības ministri Ilonu Jurševsku (ZZS), Saeimas sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāju Aiju Barču (Liepājas partija, ZZS) un Finanšu ministrijas parlamentāro sekretāri Ilzi Vinķeli (V), tika panākta vienošanās palīdzēt mazo pensiju saņēmējiem.

Bērziņš tikšanās laikā uzsvēra, ka lēmumam, ko pensiju un citu sociālo izmaksu kontekstā politiķi gatavojas virzīt izskatīšanai Saeimā likuma grozījumu veidā pirmkārt ir jābalstās mērķī palīdzēt vismazāk nodrošinātajai pensionāru daļai. Prezidents pauda uzskatu, ka jebkādām izmaiņām likumdošanā, kas skar budžeta izdevumu daļu, ir jāsaskan ar starptautiskajā aizdevumu programmā iekļautajiem nosacījumiem, par ko vienojusies Latvijas un aizdevēju puse.

Vienlaikus Bērziņš aicināja valdības koalīciju pārstāvošos politiskos spēkus rast tādus likumdošanas izmaiņu risinājumus, kas ir atbalstāmi un pieņemami abām koalīcijas apvienībām. Šis, pēc prezidenta domām, ir pamatnosacījums, lai likuma izmaiņas tiktu virzītas Saeimas lemšanai, informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Tikšanās laikā tika pārrunātas arī citas sociālā budžeta aktualitātes.

"Mazo pensiju saņēmējiem šajā sezonā ir jāpalīdz pārziemot," pēc tikšanās ar Bērziņu sacīja Viņķele, piebilstot, ka šim procesam nebūs vienas atbildes ar vienkāršu risinājumu.

Sarunas laikā panākta vienprātība par vēl diviem darbības principiem - pensiju jautājumā jāizveido ilgtermiņa risinājums un lēmumu pieņemšanas laikā jāņem vērā ārējās un Eiropas Savienības ekonomiskās situācijas konteksts.

Jurševska piebilda, ka runa ir par vienošanos palīdzēt sabiedrības vistrūcīgākajai daļai, ņemot vēro inflācijas pieaugumu. Viņa noraidīja apgalvojumus, ka šī rīcība būtu populistiska vai saistīta ar gaidāmajām vēlēšanām, skaidrojot, ka jau iepriekš ir paudusi nepieciešamību veikt pensiju indeksāciju, ja inflācija pārsniegs 5%. Ministre atzina, ka tik liels cenu pieaugums nav vēl sasniegts, bet ir redzama tendence uz to.

Barča skaidroja, ka ar prezidentu ir panākta vienošanās turpināt darbu pie šī jautājuma risināšanas un tuvākā sociālo un darba lietu komisijas sēde notiks 26.jūlijā.

Jau ziņots, ka, tuvojoties Saeimas ārkārtas vēlēšanām, politiķi ir sākuši aktīvi diskutēt par nepieciešamību indeksēt mazās pensijas, saņemot pārmetumus populismā.

Saeima 14.jūlijā nodeva izskatīšanai komisijās Sociālo un darba lietu komisijas iesniegtos grozījumus likumā "Par valsts pensijām", kas paredz atsākt indeksēt valsts pensijas, kuru apmērs nepārsniedz 165 latus mēnesī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas