Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

papildināta - Valdība ar sludinājumu palīdzību meklē investoru airBaltic

Latvijas valdība meklē investoru šā gada janvārī pārņemtajai nacionālajai aviokompānijai airBaltic. Latvijas Satiksmes ministrija pirmdien laikraksta Financial Times Eiropas un Lielbritānijas izdevumos publicējusi sludinājumu, piedāvājot potenciālajiem investoriem līdz 1.novembrim izteikt piedāvājumus par airBaltic akciju iegādi.

Latvijas valdība investoriem piedāvā iegādāties aviokompānijā airBaltic līdz 50% mīnus vienu akciju.

Jau rakstīts, ka pagājušajā gadā airBaltic strādāja ar 83 miljonu zaudējumiem, savukārt ieņēmumi bija 228 miljoni latu. Pērn pārvadāti 3,35 miljoni pasažieru.

Šā gada pirmajā pusgadā zaudējumi sasniedza 23 miljonus latu, bet ieņēmumi - 104,7 miljonus latu. Pirmajā pusgadā kopumā pārvadāts 1,41 miljons pasažieru. Gadu paredzēts noslēgt ar 33 miljonu latu zaudējumiem, 220 miljonu latu apgrozījumu un aptuveni trīs miljoniem pārvadātu pasažieru. Savukārt pie peļņas iecerēts atgriezties 2014.gadā, īstenojot restrukturizācijas plānu airBaltic ReShape.

airBaltic un Bombardier Aerospace 10.jūlijā paziņoja, ka ir parakstījuši nodomu protokolu par desmit CS300 lidmašīnu iegādi un pirkuma tiesību saņemšanu vēl desmit CS300 lidmašīnām par kopējo kataloga cenu 20 lidmašīnām 1,57 miljardu ASV dolāru (898 miljonu latu) apmērā.

Ilggadējais aviokompānijas vadītājs Bertolts Fliks darbu lidsabiedrībā pēc toreizējo akcionāru - Latvijas valsts un SIA Baltijas Aviācijas sistēmas (BAS) - vienošanās pameta pērn rudenī, kad kļuva skaidrs, ka lidsabiedrības zaudējumi ir sasnieguši rekordapjomus. Par jauno airBaltic prezidentu tika izvēlēts Martins Gauss, kurš darbu sāka 1.novembrī.

Pērnā gada nogalē pēc AS Latvijas Krājbanka darbības apturēšanas Latvijas valsts no bankas pilnvarnieka par akciju nominālvērtību 224 000 latu iegādājās 47,2% airBaltic akciju, kuras bija ieķīlājis aviokompānijas privātais akcionārs BAS. Latvijas valsts savu rīcību skaidroja ar lidsabiedrības privāto akcionāru neizpildītajām saistībām. BAS īpašnieki bija Fliks un Taurus Asset Management Fund Limited.

Šogad jūlija vidū airBaltic saistībā ar bijušā vadītāja un līdzīpašnieka Flika darbībām iesniedza prasību tiesā, lai no viņa kopumā piedzītu 70 miljonus latu. Prasība tiesā ir virs 20 miljoniem latu, bet no kompānijas, kurā apdrošināta Flika atbildība, tiek prasīti 50 miljoni latu.

airBaltic ir akciju sabiedrība, kas dibināta 1995.gadā. Galvenais akcionārs ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju.airBalticflotē ir 34 lidmašīnas - sešas Boeing 737-500, astoņas Boeing 737-300, divas Boeing 757-200, desmitFokker 50 un astoņas Bombardier Q400Next Gen.

(pievienotas 4.-9.rindokopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas