Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

papildināts (13:10) - FOTO: Vējonis dod Valsts prezidenta svinīgo solījumu

Trešdien plkst. 9.00 Saeimas svinīgajā sēdē Raimonds Vējonis nodeva prezidenta solījumu un kļuva par piekto Latvijas valsts prezidentu kopš neatkarības atjaunošanas.

Prezidenta svinīgais solījums:

Es zvēru, ka viss mans darbs būs veltīts Latvijas tautas labumam. Es darīšu visu, kas stāvēs manos spēkos, lai sekmētu Latvijas valsts un tās iedzīvotāju labklājību. Es turēšu svētus un ievērošu Latvijas Satversmi un valsts likumus. Pret visiem es izturēšos taisni un savus pienākumus izpildīšu pēc labākās apziņas.

Pēc solījuma nodošanas un valsts himnas atskaņošanas prezidents tika aicināts uz tradicionālo pirmo uzrunu Saeimai. Vējonis savā runā pievērsās jautājumam par Latvijas veiksmi, kas ir atkarīga no katra iedzīvotāja attieksmes. "Šī attieksme vispirms ir lepnums par savu valsti un tās cilvēkiem. Mēs bieži piemirstam to, cik lieliski, gudri un pašaizliedzīgi cilvēki dzīvo mums apkārt. Arī to, ka katra Latvijas cilvēka sasniegums ir sasniegums mūsu valstij kopumā, iemesls lepoties katram Latvijas patriotam." 

Viņš mudināja domāt par to kāda izskatīsies Latvija nākamajā simtgadē. "Tā ir lieta, ko reizēm pazaudējam no skata ikdienas partiju un interešu grupu cīņās – spēja saskatīt būtisko un paliekošo," sacīja nule par prezidentu kļuvušais Vējonis. 

"Pie prezidenta būs gaidīts ikkatrs, kurš ir gatavs konstruktīvam darbam," sacīja Vējonis, norādot, ka prezidents nav tikai izkārtne - viņš ir gatavs strādāt lai sabalansētu tautas un politiķu vēlmes un vajadzības. Tāpat viņš norādīja, ka latviešiem nav jāizceļ un jāpārspīlē valsts divkopienu sabiedrība, jo visi ir Latvijas iedzīvotāji. Problēmas ir jārisina darbā, nevis skandālos un ķīviņos.

Prezidents norādīja, ka drošību un labklājību Latvijai sniedz sadarbība ar partneriem Eiropas Savienībā un NATO, tiesa gan viņaprāt Latvijai jāmācās labāk aizstāvēt savas intereses.

"Latvijas labklājība gan materiālā, gan garīgā nozīmē nav meklējama strīdos un nenovīdībā. Gluži pretēji, tā ir rodama visiem kopīgos veiksmes stāstos, kas dotu mums arī jaunu pārliecību par saviem spēkiem. Katrs Latvijas cilvēks, kas kaut ko pozitīvu sasniedz, mums ik dienas apliecina – tieši šeit tiek darītas lielas lietas, tieši Latvijas cilvēki ar savu izglītību, čaklumu un talantu pasaulē ir gaidīti un novērtēti. Ļaudis, kas pie mums ražo pasaules līmeņa tehnoloģijas, kas iekaro pasaules labākos sporta klubus un operteātrus, ir lepnums un iedrošinājums mums visiem. Savukārt šādā lepnumā ir rodams galvenais avots mūsu patriotismam un nacionālajai pašapziņai. Tāpēc ar lepnumu vēlos teikt - esmu lepns dzīvot Latvijā! Esmu lepns par savu valsti un visiem Latvijas iedzīvotājiem!" savu uzrunu noslēdza Vējonis. 

Pilnu Vējoņa uzrunu iespējams lasīt šeit - Raimonda Vējoņa uzruna Saeimai


Vējoni kā ierasts ar stāšanos amatā apsveica plašs loks pasaules valstu un organizāciju līderu, starp tiem arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins, tāpat Ukrainas, Igaunijas, Lietuvas, Itālijas, Kosovas, Marokas un daudzu citu valstu līderi, portālu Diena.lv informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Starp sveicējiem arī Beļģijas Karalistes ministru prezidents Šarls Mišels, Gruzijas ministru prezidents Irakli Garibašvili, Katalonijas premjers Arturs Mass, Kuveitas Nacionālās Asamblejas prezidents Marzu Ali Alganims, Vācijas Bundestāga Vācijas – Baltijas Parlamentārās grupas priekšsēdētāja Alois Karls, Azerbaidžānas Republikas Parlamenta pārstāvis Eltons Mammadovs, Katalonijas Publiskās diplomātijas padomes ģenerālsekretārs Alberts Roijo Marinē. 

Raimonds Vējonis ir piektais Latvijas valsts prezidents kopš neatkarības atjaunošanas.

Pirms Vējoņa prezidenta pienākumus pildīja Guntis Ulmanis (1993-1999.), Vaira Vīķe-Freiberga (1999-2007.), Valdis Zatlers (2007-2011.), Andris Bērziņš (2011-2015.) 

Vējonis 3. jūnijā tika ievēlētš piektajā vēlēšanu kartā ar 55 balsīm "par" un 45 "pret". 

ziņa papildināta ar Vējoņa apsveicēju sarakstu, pievienotas fotogrāfijas, pievienots video

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas