Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

papildināts (13:41) - Valsts kontrole atklāj, ka PMLP nelikumīgi pagarinājusi uzturēšanās atļaujas

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) pretlikumīgi pagarinājusi uzturēšanās atļaujas ārzemniekiem, kam tās izsniegtas, pamatojoties uz ieguldījumu uzņēmējdarbībā vai kā uzņēmuma valdes loceklim, portālu Diena.lv informēja Valsts kontroles (VK) pārstāve Ilva Liepiņa-Milzarāja.

Reaģējot uz VK revīzijas ziņojumu minētajiem gadījumiem, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Vienotība) uzdevis veikt dienesta pārbaudi PMLP, lai izvērtētu atbildīgo personu rīcības tiesiskumu, aģentūrai LETA pastāstīja ministra padomniece Daiga Holma. Tāpat PLMP uzdots iesniegt Iekšlietu ministrijai risinājumus VK revīzijas ziņojumā norādīto ieteikumu īstenošanai. PLMP jāizstrādā iekšējās procedūras, kādās saskaņā ar Imigrācijas likumā noteikto veicama kapitālsabiedrības samaksāto nodokļu izvērtēšana. Plānots sagatavot arī priekšlikumus grozījumiem normatīvajos aktos, lai pilnveidotu veikto nodokļu maksājumu izvērtēšanas kārtību. Problēma ir tā, ka normatīvais regulējums patlaban paredz tikai samaksāto nodokļu pārbaudi par pēdējo gadu, norādīja Holma.

Imigrācijas likumā noteikts, ka šādu atļauju izsniegšanas mērķis ir ieguvums Latvijas tautsaimniecības attīstībai - ārzemniekam ir jāveic uzņēmējdarbība un jāiemaksā budžetā noteikta nodokļu summa. Revidenti konstatējuši vairākus gadījumus, kad PMLP pieņēmusi personai labvēlīgu lēmumu un pagarinājusi uzturēšanās atļauju arī tad, ja minētais nosacījums nav izpildīts. Piemēram - ārzemniekam gada laikā bija jāveic nodokļu samaksa ne mazāk kā 28 460 eiro apmērā, bet faktiski tika samaksāti nepilni 3000 eiro. Turklāt personai uzturēšanās atļauja tika pagarināta arī nākamajā gadā, lai gan nodokļi nepieciešamajā apmērā nebija samaksāti. Valsts kontrole ar atklājumiem vērsusies arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

Revīzijā tika vērtēts arī imigrācijas kontroles jautājums – vai laikus tiek apzināti ārzemnieki, kuriem ir zudis tiesiskais pamatojums uzturēties Latvijā. Revidenti konstatējuši, ka PMLP novēloti anulē uzturēšanās atļaujas. Novēloti anulētas 20% pārbaudīto termiņuzturēšanās atļauju un 75% pastāvīgo uzturēšanās atļauju.

Jānorāda, ka ikviena ārzemnieka pienākums ir noteiktā termiņā iesniegt dokumentus uzturēšanās atļaujas pagarināšanai; ja tas netiek izdarīts, ir paredzēta administratīvā atbildība. Vairumā gadījumu PMLP šīs personas sāk meklēt tikai tad, kad atļauja jau būtu jāanulē. Konstatēti vairāki gadījumi, kad PMLP atļauju nav anulējusi gadu vai pat 10 gadus pēc normatīvajos aktos noteiktā termiņa.

Papildināts ar 2.rindkopu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas