Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

papildināts (14:09) - Lēmumu par papildu 14 miljoniem veselības nozarei atliek uz augustu

Ministru kabinets otrdien vēl nepieņēma lēmumu par papildu 13,97 miljonus eiro piešķiršanu veselības nozarei. Veselības ministrija (VM) līdzekļus prasīja slimnīcām un pacienta iemaksu mazināšanai.

Iebildumus par apjomīgā papildu finansējuma piešķiršanu cēla Finanšu ministrija, norādot, ka papildu prasītie līdzekļi nav neparedzēti un atgādinot, ka budžeta līdzekļu neparedzētiem gadījumiem apjoms ir ierobežots. Proti, no kopumā šajā budžeta programmā ieplānotajiem 36 miljoniem eiro atlikuši 30 miljoni eiro, taču saņemti jau 28 miljonus eiro vērti pieteikumi no ministrijām.

Valdība lēma jautājuma skatīšanu atlikt līdz augustam, kad būs skaidrāk redzams, cik līdzekļu valstij pieejami. "Tad būs skaidri redzama fiskālā telpa un tad varēsim lemt," sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība), bilstot, ka jāraugās, kāds papildu finansējums būs vajadzīgs arī aizsardzības sfērai.

"Lauvas tiesu" jeb vairāk nekā 10,51 miljonus eiro VM prasīja vienreizējiem maksājumiem ārstniecības iestādēm, kuras sniedz stacionāros ārstniecības pakalpojumus, infrastruktūras uzturēšanas izdevumu deficīta segšanai. Papildu finansējumu 1,72 miljonu eiro apmērā VM lūdza, lai no 2014.gada 1.jūlija pensionāriem atceltu pacienta iemaksas pie ģimenes ārsta, kā arī pacienta iemaksas par ģimenes ārsta mājas vizīti personām, kas vecākas par 80 gadiem, gadījumos, ja gripas epidēmijas laikā pensionārs slimo ar gripu vai gadījumos, ja pie pensionāra neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde veikusi izbraukumu un pensionārs nav stacionēts.

Tāpat no 2014.gada 1.jūlija bija plānots pakāpeniski mazināt pacienta iemaksas par ārstēšanos slimnīcās, sākot ar otro dienu, līdz 11 eiro (līdzšinējo 13,52 eiro vietā), kam no papildu finansējuma paredzēti 1,37 miljoni eiro. Savukārt 158 793 eiro bija nepieciešami ar retajām slimībām slimojošajiem bērniem medikamentozai ārstēšanai, ņemot vērā pacientu skaita pieaugumu.

Vienlaikus valdība atbalstīja VM līdzekļu pieprasījumu, kas nepieciešami darbam ar tā saucamā spaisa lietotājiem. Ministrijai no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirti 188 932 eiro, kas tiks izlietoti pusaudžu - narkomānu rehabilitācijai un kompensēs ārsniecības iestādēm radušos papildu izdevumus.

VM skaidro, ka jautājuma risinājuma atlikšana uz vēlāku laiku neuzlabos esošo situāciju. Pacienti būs spiesti arī turpmāk maksāt lielus pacientu līdzmaksājumus par ārstēšanos slimnīcā, kādēļ daļa no viņiem jau šobrīd paliek ārstniecības iestādēm parādā. "Salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm mūsu pacientu līdzmaksājumi par valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem ir nesamērīgi augsti, un vissmagāk tas ietekmē vecāko paaudzi, kur dzīves kvalitātes nodrošināšanā liela loma ir savlaicīgiem un pieejamiem veselības aprūpes pakalpojumiem," norāda VM.

Ministrija arī bilst, ka nelemjot par papildu līdzekļu piešķiršanu ārstniecības iestāžu infrastruktūras izdevumu deficīta segšanai, netiks atrisināts jautājums par pakalpojuma reālo izmaksu segšanu, kas iestādēm apgrūtinās darbību ilgtermiņā un ir pretēji gan pacientu, gan ārstniecības iestāžu interesēm.

(Pievienotas pēdējās divas rindkopas.) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas