Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 28. jūnijs
Kitija, Viesturs, Viestards

papildināts (14:40) - Prezidents pārtrauc Levita vadītās Konstitucionālās tiesību komisijas darbu

Valsts prezidents Andris Bērziņš pieņēmis lēmumu no 1.novembra pārtraukt savā paspārnē strādājošās Konstitucionālo tiesību komisijas (KTK) darbu, portālu Diena.lv informēja Prezidenta preses dienestā.

Lēmums saistīts ar vēlmi konceptuāli mainīt veidu, kā eksperti tiek piesaistīti valstiski nozīmīgu jautājumu risināšanā. Par savu lēmumu prezidents pirmdien tikšanās laikā informēja KTK priekšsēdētāju Egilu Levitu.

"Divu gadu laikā esmu pārliecinājies, ka efektīvai un reālai nozīmīgu jautājumu risināšanai daudz veiksmīgāk strādā konkrētam uzdevumam izveidotas ekspertu darba grupas nevis pastāvīgas komisijas, kuru darbība nereti ir nesistemātiska arī komisiju dalībnieku profesionālās noslogotības dēļ," saka Valsts prezidents.

Prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne portālam Diena.lv sacīja, ka Bērziņš nav iecerējis reformēt citas savā paspārnē strādājošās komisijas, un tās turpina savu darbu. 

Valsts prezidents aicinājis Levitu vistuvākajā laikā pieņemt lēmumu par konkrētu ekspertu grupu veidošanu jautājumos, kuri skar neatkarīgo valsts institūciju vienota pārraudzības modeļa izveidošanu un administratīvā procesa uzlabošanu. Tāpat tika uzsvērta nepieciešamība veidot ekspertu grupu politisko partiju sistēmas nostiprināšanai.

Līdzīgi kā lēmumā par Stratēģiskās attīstības komisijas (SAK) darbības pārtraukšanu arī šoreiz Valsts prezidents daudz efektīvāku atdevi no ekspertu darba saredz, veidojot ekspertu grupas konkrētu uzdevumu veikšanai. Šāda pieeja jau tika izmantota, lai izstrādātu likumdošanas priekšlikumus izpildvaras stiprināšanai, kuri tagad jau nodoti Saeimas.

Arī turpmāk Valsts prezidents iecerējis veidot citas ekspertu grupas, kurām tiks uzticēti konkrēti uzdevumi, kas veicami noteiktā laika ietvarā.

Konstitucionālo tiesību komisiju 2007. gada 7.decembrī izveidoja toreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers.

"Prezidents izveidoja komisiju, viņš ir arī tas, kurš to var likvidēt," lakonisks sarunā ar Diena.lv bija viens no komisijas locekļiem, Rīgas Juridiskās augstskolas lektors un prorektors Mārtiņš Mits. Viņš uzsvēra, ka prezidenta lēmums ir strukturāls, proti, ekspertus darbā iecerēts iesaistīt citādā veidā.

Mits pieļāva, ka ad hoc ekspertu grupu veidošana varētu būt efektīvāka, jo ilgtermiņa komisijās strādājošajiem ekspertiem bieži vien ir grūti apvienot pamatpienākumus ar darbu komisijā. Mits arī turpmāk ir gatavs sniegt savu padomu valsts pirmajai personai, strādājot kādam jautājumam veltītā ekspertu grupā.

Patlaban Valsts prezidenta paspārnē strādā vairākas komisijas un padomes - Vēsturnieku komisija, Valsts valodas komisija, Valsts Heraldikas komisija, Mazākumtautību konsultatīvā padome, Nacionālās drošības padome, Militārā padome, Ekspertu grupa pārvaldības pilnveidei un Stratēģiskās attīstības komisija, kura darbu līdzšinējā veidolā pārtrauks no 1.decembra.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas