Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

papildināts (17:51) - Krievijas embargo upuriem varētu atvieglot nodokļus un sniegt kredītgarantijas

Operatīvo pasākumu plāns Krievijas noteiktā pārtikas embargo skartajiem Latvijas uzņēmumiem varētu paredzēt atsevišķu nodokļu atcelšanu, kā arī garantijas kredītiem, par ko bankas uzņēmumiem varētu jaunajos apstākļos pārskatīt nosacījumus, piektdien žurnālistiem pavēstīja premjere Laimdota Straujuma (Vienotība).

Ekonomikas ministrijai līdz valdības sēdei otrdien jāsagatavo informatīvais ziņojums par embargo skato uzņēmumu atbalsta mehānismu plānu. Tiekot plānoti atbalsta mehānismi gan īstermiņā, gan ilgtermiņā. Otrdien arī varētu tikt pieņemti konkrēti lēmumi.Viens no atbalsta pasākumiem varētu būt kredītgarantijas tiem uzņēmumiem, kas ņēmuši kredītus bankās un kam bankas varētu vēlēties pārskatīt nosacījumus. Cits operatīvais risinājums varētu būt nodokļu nomaksas režīma korekcija, piemēram, atcelts uzņēmumu ienākuma nodoklis, klāstīja ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (Reformu partija). Ekonomikas ministrija strādās, lai sniegtu atbalstu jaunu noieta tirgu meklēšanā un sniegtu atbalstu mārketingam citu valstu tirgos.

Runājot par embargo ietekmi uz Latvijas uzņēmumiem un eksportu, Straujuma klāstīja, ka pērn sankcijām pakļautie produkti no Latvijas uz Krieviju eksportēti par 52,82 miljoniem eiro. Tomēr skaidrs, ka Krievijas paustās sankcijas atstās arī netiešu efektu - Latvijas tirgū var nonāk citās Eiropas Savienības (ES) valstīs saražotā Krievijas embargo pakļautā produkcija, līdz ar ko kritīsies cenas un uzņēmēju peļņa. Tāpat būtiski cietīs arī Latvijas tranzīta un iepakojuma nozare.

Sarunās ar citām ES valstīm raudzīs iespēju sankciju skartās nozares stabilizācijai izmantot līdzekļus no ES Stabilitātes fonda, kurā kopumā pieejami 400 miljoni eiro. Tomēr zemkopības ministrs Jānis Dūklavs aicināja saprast, ka tā visas ES mērogā ir niecīga summa. Eiropas Komisija arī apsver iespēju vērsties Pasaules Tirdzniecības organizācijā, jo Krievijas sankcijām nav pamatojama, pauda Straujuma.

Straujuma arī izteicās, ka Latvijā vairāk popularizējamas pašmāju ražojuma preces, kā arī meklējamas iespējas pašvaldību iepirkumos iegādāties tieši Latvijā ražotos pārtikas produktus.

Jau vēstīts, ka Krievijas valdība publicējusi apjomīgu sarakstu ar pārtikas precēm, ko, sākot no ceturtdienas, visu turpmāko gadu būs liegts ievest no Eiropas Savienības, ASV, Austrālijas, Kanādas un Norvēģijas.

askaņā ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina trešdien parakstīto lēmumu Krievija liegs eksportu šādām Eiropas Savienībā, ASV, Kanādā, Austrālijā un Norvēģijā ražotām precēm:

svaiga, atdzesēta vai saldēta liellopu gaļa; svaiga, atdzesēta vai saldēta cūkgaļa; svaiga, atdzesēta vai saldēta mājputnu gaļa vai pārtikas subprodukti; sālīta, žāvēta vai cepta gaļa; zivis, vēžveidīgie, moluski un tamlīdzīgi ūdens bezmugurkaulnieki; piens un piena produkti; pienu saturoši produkti uz augu tauku bāzes un gatavie produkti ar sieru un biezpienu, kas izgatavotu uz augu tauku bāzes; dārzeņi un ēdamie sakņaugi; augļi un rieksti; desas un analogi produkti no gaļas, gaļas un asins subprodukti; gatavi pārtikas produkti no gaļas.

Turpināts pēc 3.rindkopas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas