Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

papildināts (19:45) - Pēc PA valdes atkāpšanās Citadeles līguma parakstīšana "uz jautājuma zīmes"

Pēc Privatizācijas aģentūras (PA) valdes priekšsēdētāja Anša Spridzāna un valdes locekļa Gunta Lauska atkāpšanās no amata Citadeles pārdošanas līguma parakstīšana ir "uz jautājuma zīmes", žurnālistiem paziņojis ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP/Vienotība).Lai līgumu varētu parakstīt, nepieciešama rīcībspējīga valde divu cilvēku sastāvā.

Par vienu valdes locekli izraudzīts aģentūras eksperts Vladimirs Loginovs, kas konceptuāli piekritis jaunajam amatam. Kā portālam Diena.lv uzsver ekonomikas ministra ārštata padomniece Anna Kononova, pašlaik PA valde nav rīcībspējīga. Loginovs, lai arī konceptuāli piekritis jaunajam amatam, tajā oficiāli tiks apstiprināts tikai tad, kad tiks atrasts otrs PA valdes loceklis.Ja otrs PA valdes loceklis būs cilvēks "no malas", kas līdz šim nav bijis iesaistīts bankas pārdošanas procesā, tad skaidrs, ka viņam būs nepieciešams ilgāks laiks, lai iepazītos ar visiem visiem dokumentiem, pirms līguma parakstīšanas par Citadeles pārdošanu ar izraudzītajiem investoriem, sacīja ekonomikas ministrs.Citadeles pārdošanas līgumu bija paredzēts parakstīt piektdien, 31.oktobrī.Otru PA valdes locekli varētu atrast nedēļas laikā, tad šis valdes loceklis varētu nedēļu iepazīties ar Citadeles līgumu pirms tā parakstīšanas, skaidroja Dombrovskis.Jau vēstīts, ka trešdien, 29.oktobrī, līdzšinējie PA valdes locekļi Ansis Spridzāns un Guntis Lausks ekonomikas ministram Vjačeslavam Dombrovskim nosūtīja iesniegumus par atkāpšanos no amata, portālu Diena.lv informēja EM pārstāve Evija Urpena. Aģentūrai LETA Spridzāns norādīja, ka viņš un Lausks no amatiem nolēmuši atkāpties, jo nepiekrīt valdības lēmumam līgumu par Citadeles pārdošanu parakstīt nekavējoties. Pēc Spridzāna teiktā, līguma noteikumi būtu vēl jāuzlabo, patlaban tie neesot pietiekami labi, taču valdība lēmusi parakstīt līgumu jau drīzumā.Spridzāns un otrs valdes loceklis zem pašreizējā līguma varianta parakstīties nevēlas. Spridzāns nesniedza sīkākus komentārus par to, kas tieši, viņaprāt, būtu uzlabojums līgumā par Citadeles pārdošanu, argumentējot, ka līgums ir konfidenciāls, tādēļ detaļas viņš nevar atklāt.Par Privatizācijas aģentūras valdes locekli izraudzīts līdzšinējais PA Komercdarbības dienesta vadītājs Vladimirs Loginovs.Loginovs ir viens no PA ekspertiem, kurš regulāri piedalījās valdības sēdēs, kad tika lemts par bankas Citadele pārdošanas darījumu.Aģentūras LETA arhīva informācija rāda, ka Loginovam ir arī darba pieredze investīciju banku un korporatīvo finanšu jomā, darījumu organizēšanā, kā arī privatizācijas darījumu organizēšanā tādiem uzņēmumiem kā Ventspils nafta, Latvijas Unibanka u.c. Loginovs savulaik bijis Investīciju pakalpojumu daļas vadītājs Parex bankā.Lai PA valde būtu rīcībspējīga, ir nepieciešami divi locekļi, tomēr patlaban otrs valdes loceklis nav atrasts.

Savukārt potenciālie bankas Citadele valstij piederošo akciju pircēji Ripplewood Advisors ir apstiprinājuši, ka izprot - līguma parakstīšanas atlikšana ir tikai tehniskas dabas jautājums. Ministru kabinets darījumu ir apstiprinājis, tādējādi investoru piedāvājums joprojām ir spēkā, informē Ministru kabinets.

Atcelta ir piektdienas, 31.oktobra, paredzētā premjerministres Laimdotas Straujumas (Vienotība) un Ripplewood Advisors pārstāvja Tima Kolinsa tikšanās un notiks tikai tad, kad tiks apstiprināta jaunā PA valde.

Ministru prezidente uzsver, ka valdības lēmums par bankas akciju pārdošanu starptautiskajai investoru grupai, ko pārstāv Ripplewood Advisers, ir spēkā un darījumam ir jānotiek Eiropas Komisijas noteiktajā termiņā.

Premjerministre uzskata, ka ir nepieciešams parakstīt pārdošanas līgumu, lai jaunie bankas īpašnieki varētu sākt darbu pie Citadeles turpmākas attīstības, kas dos arī būtisku pienesumu Latvijas banku sektoram un ekonomikai. Straujumas vērtējumā, "PA valdes neprofesionālā rīcība, atkāpjoties īsi pirms līguma parakstīšanas, ir bezatbildīga". Savukārt ekonomikas ministra uzdevums ir apstiprināt PA valdi un organizēt līguma parakstīšanu.

Ripplewood Advisors pārstāvētās investoru grupas piedāvājumu kā labāko iespējamo gan Latvijas ekonomikai, gan bankas turpmākajai attīstībai ir atzinusi gan Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka, kam pieder 25% bankas Citadele akciju, gan Privatizācijas aģentūras piesaistītais finanšu konsultants Societe Genenral un juridiskais konsultants Linklaters.


(papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas